Pampeliška kvete v dubnu. Často chodíme kolem a nevěnujeme pozornost tomuto žlutému kvítku. Měli byste však vědět, že pampeliška je skutečným lékařem!
Z pampelišky si kromě medu a sirupu můžete udělat lahodný džem na regeneraci jaterních buněk a čištění krve.
Navíc, džem je velmi lahodný a na vánočce nebo čerstvém chlebu chutná fantasticky.
Pampeliškový džem
- Natrhejte 300 žlutých květů pampelišky
- Nalijte do studené vody a nechte louhovat 24 hodin
- Následující den dobře sceďte a zalijte půl litrem teplé převařené vody
- Vařte 15-20 minut, přidejte 1 kg cukru a 2 nasekané středně velké citróny (i se slupkou), 1 lžičku kyseliny citronové a vařte dalších 5 minut.
- Když má džem medovou barvu, sundejte z ohně
- Počkejte, až vychladne a sceďte přes gázu nebo sítko
- Tuto směs vařte další 2 minuty.
- Nalijte studený džem do sterilních nádob a uložte do chladničky.
Tip: zachycovat pampelišku mimo cesty.
Pampeliškový džem se nejlépe užívá ráno na lačný žaludek a rozpustí se v šálku zeleného čaje.
Tímto způsobem bude tento lektvar působit na protizánětlivé tonikum, které čistí játra od toxinů a toxických látek, a dokonce odstraňuje nečistoty z těla a má diuretický účinek!
Jak nejlépe užívat pampeliškový džem a být zdravý po celý rok
Pro játra. Rozpusťte 3 lžičky ve sklenici teplého zeleného čaje nebo vody. Dejte si 4-5 krát denně. Můžete přidat například i do mléka.
S nachlazením a bronchitidou. 2 polévkové lžičky si dejte po každém jídle. Doplňte pitím pampeliškového čaje.
Pro plavidla a srdce. Pampeliška zmírňuje otoky srdce, ředí krevní sraženiny a uvolňuje cévy na zlepšení průtoku krve. Užívejte čajovou lžičku denně po dobu 14 dní. O měsíc později opakujte kurz.
Na dobrou imunitu. Jezte lžičku džemu každý den, bez ohledu na jídlo.
Nepoužívejte pampeliškový džem, jestliže:
- jste náchylný na alergie
- máte závažné gastrointestinální poruchy: střevní obstrukci, poruchy trávení, akutní gastritidu nebo žaludeční vředy
- trpíte žlučovými kameny
Buďte zdraví!