Jeden velmi moudrý člověk jednou řekl:
Budoucnost prevence a léčby kardiovaskulárních onemocnění nebude nalezena ve vaší medicínské skříňce, ale spíše na vaší kuchyňské desce nebo ve vaší zahradě na stromě.
Granátové jablko dokáže zabránit onemocněním tepen
Nová studie publikovaná v žurnálu Atherosclerosis (arterosklerózy) potvrdila, že extrakt z granátového jablka může zabránit a dokonce i zvrátit primární patologii spojenou s úmrtností na srdeční onemocnění.
Konkrétně měli na mysli onemocnění zvanému arterosklerózy, která se vyznačuje ucpáváním artérií tím, že se v nich hromadí tuky.
Při pokusu byl myším s náběhem na spontánní blokaci koronární artérie podávaný ve vodě na pití během dvou měsících extrakt z granátového jablka.
Přestože léčba granátovým jablkem zvýšila u těchto myší hladinu cholesterolu s velmi nízkou hustotou, výsledkem bylo snížení nánosů v arteriích.
Kromě uvedeného účinku výzkumníci zaznamenali několik dalších užitečných efektů:
- snížení úrovně oxidačního stresu
- snížení množství proteinu, který slouží jako chemický posel při zánětlivých procesech v arteriích
- snížení akumulace lipidů v srdečním svalu
- snížení infiltrace makrofágů v srdečním svalu
- snížení míry ztlušťování srdečních svalů
- snížení ECG abnormalit
Jak to všechno dokáže granátové jablko?
Je pozoruhodné, jak extrakt z jednoho běžného a nenápadného ovoce dokáže zvrátit takové množství aspektů onemocnění koronárních artérií.
Odpověď na tuto malou záhadu najdeme v poznání, že naši dávní předkové se vyvinuly v prostředí, kde se vyskytovaly určité plodiny.
Tento proces vzájemné koexistence trval tak dlouhou dobu, že nedostatek některých potravin může přímo vést k selhávání některých orgánů.
Například, Linus Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny zjistil, že nedostatek vitaminu C je primární příčinou kardiovaskulárních onemocnění.
Kdysi totiž měli naši předkové celoroční přístup k čerstvému ovoci a tak se časem stalo, že ztratily schopnost si ho sami vytvářet.
Další zajímavé fakta o vlivu granátového jablka na artérie
Předešlá studie zkoumala vliv extraktů.
Má však stejný vliv i běžná konzumace granátového jablka, případně džusů z něj?
Zdá se, že ano...
Například v roce 2004 byly v žurnálu Clinical Nutrition (Klinická výživa) publikované výsledky 3 leté klinické studie na izraelské populaci.Zjistilo se, že denní konzumace džusu z granátového jablka zvrátila stenózu krční tepny až o 29%.
Pozoruhodným zjištěním také bylo, že v kontrolní skupině se blokace tepen zvýšily o 9%. To znamená, že skutečný účinek džusu z granátového jablka byl ještě vyšší!
Celkové zdravotní přínosy konzumace granátového jablka
Přínosy konzumace granátových jablek jsou poměrně široké. Dokazují to i následující experimentální potvrzeny účinky:
a) Protizánětlivé
Stejně jako u mnoha jiných chronických degenerativních chorobách, i při kardiovaskulárních onemocněních hrají záněty významnou roli.
Tuto najdete 5 různých studií potvrzujících protizánětlivé vlastnosti granátového jablka.
b) Snižování krevního tlaku
Džus z granátového jablka má účinek na utlumování enzymu konvertujícího enzymu a také zvyšuje oxid dusnatý.
Jde o dva poměrně známé způsoby na snižování krevního tlaku.
Kromě toho, granátové jablko obsahuje i mnoho punikalagínu, který snižuje nepříznivé následky tlaku na stěny tepen.
c) Proti infekční
Ukládání nánosů v arteriích je často doprovázeno sekundární bakteriální nebo virální infekcí, včetně hepatitidy C nebo plicních chlamydií.
Granátové jablko má poměrně široké antibakteriální i antivirové účinky.
d) Antioxidační
Jedním ze způsobů, kterými se krevní lipidy stanou příčinou onemocnění, je jejich proces oxidace.
Například špatný LDL cholesterol může být z technické stránky v krvi přítomen, ale být zcela neškodný. To ale platí jen dokud nezačne oxidovat.
Zjistilo se, že granátové jablko snižuje oxidační stres v krvi.
V jedné studii na myších se dokonce ukázalo, že snížení tohoto stresu vedlo k až 44% poklesu velikosti artéroskleróznych jizev.