Odvápnit kosti a přivolá osteoporózu: 11 důvodů, proč se této potravině vyhněte

0
(0)

Dalibor , 19. 02. 2020

O kravském mléce se dlouhá léta tvrdí, že je to téměř ideální potravina pro zdraví a také výborný zdroj vápníku pro kosti.

Jak se však ukazuje, současné pasterované mléko od krav chovaných v zemědělské velkovýrobě je pro vás více škodlivé, než prospěšné.


Tak například, vápník z mléka se vstřebává mnohem těžší než vápník z rostlinných zdrojů.

Zároveň, konzumace mléka vyvolává celou paletu zdravotních problémů, o kterých si v tomto článku řekneme více.

1. Lámavost kostí
V jedné švédské studii výzkumníci zjistili, že lidé, kteří konzumují hodně mléka na denní bázi, mají mnohem vyšší riziko zlomenin než ti, kteří pijí málo nebo žádné mléko.

2. Rakovina prostaty


Řada důkazů naznačuje, že konzumace mléka a ostatních mléčných výrobků vede ke zvýšenému riziku rakoviny prostaty.

Oproti tomu, strava bez mléka se ukázala, že zpomaluje progres tohoto onemocnění.

3. Intolerance na laktózu
Kravské mléko obsahuje druh cukru nazývaný laktóza, s jejíž trávením má mnoho lidí problémy.

To pak vede k příznakům jako například nevolnosti, křeče, nadýmání či průjem.

K rozvoji intolerance na laktózu může dojít také pozdější v životě, co se obvykle projevuje měsíci zhoršujících se symptomů.

4. Akné
Ve více studiích bylo prokázáno, že konzumace všech typů kravského mléka (nízkotučné, polotučné a plnotučné) se spojuje s vyšším výskytem a závažností akné.

Platí to stejně pro kluky i pro holky.

5. Cholesterol

Jediný sklenici mléka může obsahovat až 24 mg cholesterolu. Naproti tomu, vegánská strava neobsahuje žádný cholesterol.

6. Rakovina vaječníků
Další švédská studie ukázala, že ženy, které jedly 4 a více porcí mléčných výrobků denně, měli 2 krát vyšší šanci rozvoje vážné rakoviny vaječníků než ty, které zkonzumovali pouze 2 nebo méně porcí.

7. Alergie na mléko
Na rozdíl od alergie na lepek se alergie na mléko jako takové vyskytují převážně u malých dětí.

Jde obvykle o silné a potenciálně nebezpečné reakce jako jsou zvracení či anafylaktický šok.

8. Antibiotika


Mnohé krávy jsou doslova pumpovány antibiotiky, aby v důsledku špatných chovatelských podmínek u nich nedocházelo k častým infekcím.

 

Tyto praktiky však mohou vést k rozvoji bakterií odolných na antibiotika a zároveň se antibiotika dostávají do mléka, které pak lidé pijí.

9. Saturovaný tuk
Jediný pohár plnotučného mléka obsahuje více než 20% doporučené denní dávky saturovaných tuků. Dokonce i 1% mléko má až 8% denní dávky těchto tuků.

Pokud vypijete 3 sklenice mléka, už máte v sobě 60% vaší celkové denní dávky a to jste ještě nic nesnědli.

10. Přibývání
Navzdory tvrzením mlékárenského průmyslu, studia na více než 12000 dětech ukázala, že čím více mléka děti vypili, tím více přibrali.

Dokonce, navzdory proklamované prospěšnosti nízkotučného mléka, mléko s obsahem tuku 1% vedlo k většímu přírůstku váhy jako mléko s 2% obsahem tuku.

Studie také zjistila, že nahrazení slazených limonád mlékem nevedlo ke zhubnutí.

11. Ztráta kostní hmoty
Namísto prospěšného vlivu na kosti, mléčné bílkoviny vedou k odvápnění kostí.

Tímto se vyvrací dosavadní nejvíce zvýrazňování přínos mléka pro prevenci a předcházení osteoporózy.

Závěr


Všechny uvedené faktory, spolu s nepříznivým vlivem mlékárenské velkovýroby na životní prostředí jasně ukazují, že mléko je pro nás škodlivé.

Pokud vás to stále nepřesvědčilo, vyzkoušejte být 30 dní bez mléka. Následně sami oceníte tu změnu v tom, jak zdravější a vitálnější se budete cítit.