Obyčejná polévka a nahradí i antibiotika! To, co jsem se však dozvěděla o obyčejném vývaru, mě překvapilo! Celoud dobu jsem ho připravovala špatně

0
(0)

Jan , 29. 04. 2020

Všechny vývary - hovězí, kuřecí, vepřový, telecí, rybí či ze zvěřiny, patří k tradičnímu stravování a tvoří základ každé kuchyně. Vývar je velmi výživný, lehce stravitelný, chuťově bohatý a také nápomocný při léčbě mnoha problémů.

Dělají se z kostí nejlépe jednoho druhu masa nebo více typově podobných a ochuceny se kořenovou zeleninou a kořením.

Pravý poctivý vývar už v mnoha domácnostech ani nenajdete. Chceme ho uvařit co nejdříve, přidáváme do něj bujón či vegetu, a to se na poctivý vývar věru nepodobá. Toto je postup, jaký používali naše babičky a dnes ho už mnohé mladé hospodyňky neznají.

Co všechno obsahuje?

Ve vývaru se nacházejí aminokyseliny (arginin, glycin, prolin, glutamin), kolagen a minerály (vápník, hořčík, fosfor či křemík). Kromě toho se zde nacházejí vitamíny B, A, D, bílkoviny a další prospěšné látky iz přidané zeleniny.

benefity:

  • pomáhá při zvýšené propustnosti střev
  • detoxikuje játra
  • redukuje potravinové intolerance a alergie
  • prospívá kloubům
  • má protizánětlivé účinky
  • posiluje imunitu
  • bojuje proti virům a bakteriím
  • pomáhá při nachlazení
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • redukuje celulitidu

Další výjimečná vlastnost silného vývaru je, že dokáže udělat svou práci iv játrech. Navazuje na sebe jedy a pokud máte pocit, že vám nějaké jídlo neudělalo dobře, měli byste jíst hodně silného dobrého vývaru.

Jak tedy udělat dokonalý vývar?

Před vařením byste měli kosti upéct krátce v troubě.

Kosti zaléváme studenou vodou, ne horkou.

  1. Kosti je třeba před vařením dobře očistit. Přece jen se vyvarovat několik hodin a vy nechcete vyvářet něco, o čem nejste přesvědčeni, že je to zdravé.
  2. Snažte se kupovat slepici od farmáře, která je kvalitní a byla zdravě a dobře krmena.
  3. Když začne vývar vřít, snižte teplotu na nejslabší a odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  4. Vývar by měl vařit minimálně 3 hodiny a půl hodinu před dovařením se přidávají bylinky a sůl.
  5. Do vývaru na závěr obereme maso.

Vývar je všelék! Pokud máte některé z výše popisovaných potíží, doporučuje se konzumovat dva talíře denně. Po pár dnech se budete cítit mnohem lépe. Vývar je také velmi univerzální pokrm. Použít jej můžete i do omáček, těstovin nebo jiných jídel. Jíst ho můžete s nudlemi, krutony, drobenkou a dokonce i s rozkvedlaným vajíčkem. Sdílejte tyto informace a věřte, že navaříte ten nejlepší vývar pod sluncem.