Nová studie zjistila, které jsou nejčastější příčiny rakoviny

0
(0)

Dalibor , 21. 02. 2020

Do jaké míry je rakovina chorobou životního stylu?

Vědci z kanadské University of Calgary se to rozhodli přesně zjistit v nedávném výzkumu na základě údajů z rakovinné registru provincie Alberta.

Zjistili, že riziko rakoviny nejenže úzce souvisí s životním stylem člověka, ale že se dá i rychle změnit ve váš prospěch - když máte ty správné údaje.

To znamená, že je možné výrazně snížit šanci na vznik rakoviny provedením jen několika jednoduchých změn životního stylu.

 

A pokud chcete vědět, nakolik životní styl člověka ovlivňuje jeho úroveň rizika rakoviny, tak je to něco málo nad 40%.

 

Přesněji řečeno, vědci odhadli, že 40,8% případů náhodné rakoviny "se dalo připsat" 24 faktorům, které specifikovali ve svém výzkumu. Ale Citujme samotných vědců:

"Celkově odhadujeme, že 40,8% případů náhodné rakoviny se dalo přičíst 24 faktorem obsaženým v analýze.

Za největší rakovinovou zátěž byl zodpovědný tabák tvořící asi 15,7% všech náhodných případů rakoviny (2 485 případů), po němž následovala fyzická nečinnost a tělesná nadváha, odpovídající za asi 7,2%, resp. 4,3 náhodných případů rakoviny. "

Rizikové volby životního stylu


Ve svých předpokladech si byli vědci zcela jisti. Podle poznámek studie těmi 24 přiřazenými rizikovými faktory byly:

  • kouření (pasivní i aktivní)
  • nadváha či obezita
  • nedostatečná fyzická aktivita
  • nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny
  • nedostatečný příjem vlákniny
  • nadměrná konzumace červeného a zpracovaného masa
  • nedostatečný příjem vápníku a vitaminu D
  • konzumace alkoholu
  • orální antikoncepce a hormonální léčba
  • Epstein-Barrové virus
  • viry hepatitidy B a C
  • lidský papillomavirus
  • Helicobacter pylori
  • znečištění ovzduší
  • přirozené a umělé UV záření
  • radon a vedlejší produkty dezinfekce vody

Na základě údajů dokázali vědci dospět k závěru, že celá řada osobních rozhodnutí, které jsou jednotlivcům dostupné, jejich vlastně otevírá vyšším rizikům vzniku nějaké formy rakoviny.


Konkrétně se objasněno, že s riziky jednotlivého druhu rakoviny velmi souvisí jídlo. Zároveň pomáhá předcházet rakovině cvičení a vyhnutí se dalším běžným faktorem prostředí.

Vědci se zmínili o atributívnych položkách, jako jsou "přizpůsobitelný životní styl a faktory rizika prostředí", což značí, že tyto věci se dají změnit a jejich účinky na míru rizik druhů rakoviny se dá zvrátit.

Kromě toho výzkum zjistil, že ženy mají celkový odhad populačního rizika mírně vyšší, představující 42,4%, ve srovnání s muži, u nichž tvoří jen 38,7%.

Závěry výzkumu


Ačkoliv se údaje shromážděné vědci mohou ukázat jako nesmírně užitečné, stále nejsou úplné.

Vlastně i sami výzkumníci přiznávají, že údaje o hladině expozice populace "byly nedostačující", přinejmenším v jedné oblasti, kterou chtěli prozkoumat - ozařování pro léčebné účely.

Zde byly použity odborné odhady.

 

Na základě všech shromážděných údajů a odhadovaných výsledků studie uzavírá, že 40,8% rakovin připisovaných proměnlivému životnímu stylu a rizikovým faktorům prostředí lze snadno pochopit.

 

K rakovinové zátěži nejvíce přispívaly kouření tabáku, fyzická nečinnost a nadměrná tělesná hmotnost.

To značí, že kdyby člověk dokázal ze svého životního stylu vyloučit tyto tři věci, mohl by své riziko rakoviny účinně snížit.

Vždy je užitečné mít na paměti, že nějakou sílu máte stále ve vlastních rukou iv případě někdy smrtelné a nekonečně děsivé rakoviny.

Přečtěte si další užitečné tipy o prevenci rakoviny na naší stránce v kategorii Rakovina.