Nikdy nekombinujte těchto 7 druhů potravin - může vám z nich přijít vážně špatně

0
(0)

Dalibor , 18. 02. 2020

Přestože ovoce je pro tělo velmi zdravé, existují kombinace, které vám mohou způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

Některé studie ukázaly, že pokud najednou zkonzumujete více než dva druhy některých potravin, u dospělých dojde k různým zdravotním komplikacím. U dětí mohou být následky ještě vážnější.


Pokud nechcete udělat takové chyby, tuto následují kombinace potravin, kterým se raději vyhýbejte.

1. Banán a pudink
Jde sice o poměrně oblíbený dezert, ale ze zdravotního hlediska poměrně problémový.

 

Výsledkem této kombinace bývá nejednou tíha na žaludku, plynatost, snížený výkon mozku a zvýšená produkce toxinů v těle.

 

2. Pomeranč a mrkev
Opět jde o poměrně oblíbenou kombinaci, hlavně na místech, kde se prodávají čerstvé ovocné šťávy.

Současná kombinace mrkve a pomeranče však vyvolává pálení žáhy, nadměrnou tvorbu žluči a může dokonce poškozovat střeva a konečník, z čehož pak vznikají vážnější onemocnění.

3. Ananas a mléko
Ať už jde o mléko nebo jogurt, přítomnost enzymu bromelain z ananasu způsobuje zvýšenou toxicitu těla.

Po této kombinaci cítíte nevolnost, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy či žaludku, křeče v břiše a může se také vyskytnout průjem.

Vyhýbejte se jí hlavně u dětí, u kterých jsou projevy mnohem silnější.

4. Papája a citron
Tato kombinace zase přispívá k rozvoji anémie a problémům s hemoglobinem.

Vyhýbejte se jí jak jen můžete a nikdy neriskujte její podávání dětem.

5. Guava a banán
Při smíchání banánu a guavy v žaludku dochází k tvorbě nadměrného množství žaludečních kyselin.

Vy pak pociťujete nevolnosti, tíhu a bolesti hlavy a žaludku.

6. Pomeranč a mléko
Pokud patříte k lidem, kteří si k ranním cereáliím s mlékem dají i pomerančový džus, tak s tím okamžitě přestaňte!

Pomeranč brání žaludku ve zpracování škrobu nacházejícím se v cereáliích. Kromě toho, když se smíchá mléko s pomerančem, žaludek má to problém strávit, hlavně u dětí.



7. Ovoce a zelenina

Jelikož ovoce má vyšší podíl cukrů, zelenina nedokáže být správně strávená a zůstává to pak dlouho ležet v žaludku.

 

Ovoce začíná kvasit, produkuje více toxinů, výsledkem čehož bývají bolesti hlavy a žaludku, průjem, plynatost či dokonce vážné infekce v trávicí soustavě (candida a podobně).

 

Jak správně kombinovat potraviny
Zapamatujte si, že ovoce by mělo míchat hlavně s podobnými druhy ovoce. Zde je pár nápadů:

Sladké: Ty, které neobsahují kyseliny. Do této skupiny patří například: broskve, švestky, banány, jablka, červený a ananasový meloun.

Kyselé: Jde o ovoce, které obsahuje kyselinu citrónovou: citróny, pomeranče, grapefruity, borůvky, kiwi, hrozny, ananas.

Částečně kyselé: Výskyt kyselin je nízký, například: zelená jablka, mango, maliny, jahody.

Neutrální: Jde o potraviny, které obsahují více bílkovin, solí a olejů. Dobrými příklady jsou: avokádo, kokos, arašídy, mandle, ořechy.

Závěr
Pokud si nejste v něčem jisti, můžete to konzultovat se svým lékařem, pediatrem nebo výživovým poradcem.

A nezapomeňte: Jíst zdravě není luxus, ale nutnost.