Přestože ovoce je pro tělo velmi zdravé, existují kombinace, které vám mohou způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.
Některé studie ukázaly, že pokud najednou zkonzumujete více než dva druhy některých potravin, u dospělých dojde k různým zdravotním komplikacím. U dětí mohou být následky ještě vážnější.
Pokud nechcete udělat takové chyby, tuto následují kombinace potravin, kterým se raději vyhýbejte.
1. Banán a pudink
Jde sice o poměrně oblíbený dezert, ale ze zdravotního hlediska poměrně problémový.
Výsledkem této kombinace bývá nejednou tíha na žaludku, plynatost, snížený výkon mozku a zvýšená produkce toxinů v těle.
2. Pomeranč a mrkev
Opět jde o poměrně oblíbenou kombinaci, hlavně na místech, kde se prodávají čerstvé ovocné šťávy.
Současná kombinace mrkve a pomeranče však vyvolává pálení žáhy, nadměrnou tvorbu žluči a může dokonce poškozovat střeva a konečník, z čehož pak vznikají vážnější onemocnění.
3. Ananas a mléko
Ať už jde o mléko nebo jogurt, přítomnost enzymu bromelain z ananasu způsobuje zvýšenou toxicitu těla.
Po této kombinaci cítíte nevolnost, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy či žaludku, křeče v břiše a může se také vyskytnout průjem.
Vyhýbejte se jí hlavně u dětí, u kterých jsou projevy mnohem silnější.
4. Papája a citron
Tato kombinace zase přispívá k rozvoji anémie a problémům s hemoglobinem.
Vyhýbejte se jí jak jen můžete a nikdy neriskujte její podávání dětem.
5. Guava a banán
Při smíchání banánu a guavy v žaludku dochází k tvorbě nadměrného množství žaludečních kyselin.
Vy pak pociťujete nevolnosti, tíhu a bolesti hlavy a žaludku.
6. Pomeranč a mléko
Pokud patříte k lidem, kteří si k ranním cereáliím s mlékem dají i pomerančový džus, tak s tím okamžitě přestaňte!
Pomeranč brání žaludku ve zpracování škrobu nacházejícím se v cereáliích. Kromě toho, když se smíchá mléko s pomerančem, žaludek má to problém strávit, hlavně u dětí.
7. Ovoce a zelenina
Jelikož ovoce má vyšší podíl cukrů, zelenina nedokáže být správně strávená a zůstává to pak dlouho ležet v žaludku.
Ovoce začíná kvasit, produkuje více toxinů, výsledkem čehož bývají bolesti hlavy a žaludku, průjem, plynatost či dokonce vážné infekce v trávicí soustavě (candida a podobně).
Jak správně kombinovat potraviny
Zapamatujte si, že ovoce by mělo míchat hlavně s podobnými druhy ovoce. Zde je pár nápadů:
Sladké: Ty, které neobsahují kyseliny. Do této skupiny patří například: broskve, švestky, banány, jablka, červený a ananasový meloun.
Kyselé: Jde o ovoce, které obsahuje kyselinu citrónovou: citróny, pomeranče, grapefruity, borůvky, kiwi, hrozny, ananas.
Částečně kyselé: Výskyt kyselin je nízký, například: zelená jablka, mango, maliny, jahody.
Neutrální: Jde o potraviny, které obsahují více bílkovin, solí a olejů. Dobrými příklady jsou: avokádo, kokos, arašídy, mandle, ořechy.
Závěr
Pokud si nejste v něčem jisti, můžete to konzultovat se svým lékařem, pediatrem nebo výživovým poradcem.
A nezapomeňte: Jíst zdravě není luxus, ale nutnost.