Nikdy nekombinujte těchto 7 druhů potravin - může vám z nich přijít vážně špatně

0
(0)

Jan , 18. 02. 2020

Obsah článku

Přestože ovoce je pro tělo velmi zdravé, existují kombinace, které vám mohou způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

Některé studie ukázaly, že pokud najednou zkonzumujete více než dva druhy některých potravin, u dospělých dojde k různým zdravotním komplikacím. U dětí mohou být následky ještě vážnější.


Pokud nechcete udělat takové chyby, tuto následují kombinace potravin, kterým se raději vyhýbejte.

1. Banán a pudink
Jde sice o poměrně oblíbený dezert, ale ze zdravotního hlediska poměrně problémový.

 

Výsledkem této kombinace bývá nejednou tíha na žaludku, plynatost, snížený výkon mozku a zvýšená produkce toxinů v těle.

 

2. Pomeranč a mrkev
Opět jde o poměrně oblíbenou kombinaci, hlavně na místech, kde se prodávají čerstvé ovocné šťávy.

Současná kombinace mrkve a pomeranče však vyvolává pálení žáhy, nadměrnou tvorbu žluči a může dokonce poškozovat střeva a konečník, z čehož pak vznikají vážnější onemocnění.

3. Ananas a mléko
Ať už jde o mléko nebo jogurt, přítomnost enzymu bromelain z ananasu způsobuje zvýšenou toxicitu těla.

Po této kombinaci cítíte nevolnost, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy či žaludku, křeče v břiše a může se také vyskytnout průjem.

Vyhýbejte se jí hlavně u dětí, u kterých jsou projevy mnohem silnější.

4. Papája a citron
Tato kombinace zase přispívá k rozvoji anémie a problémům s hemoglobinem.

Vyhýbejte se jí jak jen můžete a nikdy neriskujte její podávání dětem.

5. Guava a banán
Při smíchání banánu a guavy v žaludku dochází k tvorbě nadměrného množství žaludečních kyselin.

Vy pak pociťujete nevolnosti, tíhu a bolesti hlavy a žaludku.

6. Pomeranč a mléko
Pokud patříte k lidem, kteří si k ranním cereáliím s mlékem dají i pomerančový džus, tak s tím okamžitě přestaňte!

Pomeranč brání žaludku ve zpracování škrobu nacházejícím se v cereáliích. Kromě toho, když se smíchá mléko s pomerančem, žaludek má to problém strávit, hlavně u dětí.



7. Ovoce a zelenina

Jelikož ovoce má vyšší podíl cukrů, zelenina nedokáže být správně strávená a zůstává to pak dlouho ležet v žaludku.

 

Ovoce začíná kvasit, produkuje více toxinů, výsledkem čehož bývají bolesti hlavy a žaludku, průjem, plynatost či dokonce vážné infekce v trávicí soustavě (candida a podobně).

 

Jak správně kombinovat potraviny
Zapamatujte si, že ovoce by mělo míchat hlavně s podobnými druhy ovoce. Zde je pár nápadů:

Sladké: Ty, které neobsahují kyseliny. Do této skupiny patří například: broskve, švestky, banány, jablka, červený a ananasový meloun.

Kyselé: Jde o ovoce, které obsahuje kyselinu citrónovou: citróny, pomeranče, grapefruity, borůvky, kiwi, hrozny, ananas.

Částečně kyselé: Výskyt kyselin je nízký, například: zelená jablka, mango, maliny, jahody.

Neutrální: Jde o potraviny, které obsahují více bílkovin, solí a olejů. Dobrými příklady jsou: avokádo, kokos, arašídy, mandle, ořechy.

Závěr
Pokud si nejste v něčem jisti, můžete to konzultovat se svým lékařem, pediatrem nebo výživovým poradcem.

A nezapomeňte: Jíst zdravě není luxus, ale nutnost.