Byla doba, kdy nám neustále lhali, že sádlo zabíjelo. Toto tvrzení je ale nepravdivé. Zde je důkaz.

0
(0)

Dalibor , 01. 01. 2021

V posledních letech se stále více propaguje takzvané zdravé stravování. Často je to založeno na nejrůznějších dietách a dodržování přísných stravovacích návyků. Vzhledem k tomu, že asi většina z nás chce vést zdravý životní styl, často velmi snadno propadáme různým doporučením a zázračným způsobům, jak konečně žít zdravě. Často je to spojeno s vyloučením určitých druhů potravin ze stravy, jako je například sádlo. Je ale tento způsob stravování skutečně zdravý? Nestojí za tím spíše marketing propagující různé mnohdy kontroverzní teorie, diety a v konečném důsledku často také produkty, které bychom si samozřejmě měli zakoupit, abychom byli fit?

Jsou živočišné tuky skutečně zlo?

Pokud chcete někomu něco prodat, často se vyplatí najít a označit nějakého veřejného nepřítele. V tomto případě se budeme bavit o sádlu. Sádlo je něco, co byste podle některých neměli ideálně nikdy vložit do úst. Sádlo je totiž přece něco jako jed, který nás pomalu zabíjí. Sádlo má špatnou pověst zejména s ohledem na vysoký cholesterol.

Zatímco naši předci běžně používali živočišné tuky, hrály důležitou roli ve stravě, dnešní běžná domácnost používá výhradně rostlinné tuky, nejrůznější slunečnicové, řekové a olivové oleje. Ty však často nejsou zrovna příliš vhodné ke konzumaci, zejména pokud na nich smažíme a obecně je vystavujeme vysokým teplotám. Důvodem je to, že v rostlinných olejích jsou hlavně nenasycené mastné kyseliny, které rychle degradují, oxidují a žluklou. Naproti tomu sádlo má v sobě především nasycené mastné kyseliny, které mají mnohem lepší parametry. Kromě toho:

  • Jsou důležitým stavebním kamenem pro buněčné stěny
  • Podporují funkci imunitního systému
  • Stimulují nervový systém

Co zdravého v sádlu najdete?

Sádlo tedy rozhodně vůbec není potravina, kterou bychom měli ze stravy zcela vyloučit. Díky ní naše tělo získává omega-3 mastné kyseliny, nebo vitamíny rozpustné v tucích, jako je A, D, E a K. Dále jsou zde antioxidanty a další látky.