Hosté říkali, že lepší nejedli. MAKOVÝ závin od naší babičky uchvátí svojí chutí úplně všechny.

0
(0)

Dalibor , 18. 05. 2021

Milujete kynuté buchty a různá sladká pečiva? Stále ale hledáte nějakou vynikající kynutou buchtu, která bude vláčná a měkká i druhý den? Právě jste jeden recept našli. Vyzkoušejte recept na závin od paní Dóry Eszter, který se v její rodině sdílí po generace. Věříme, že i vy si jej uložíte do svých oblíbených receptů a oblíbíte si ho jak vy, tak i vaši blízcí.

Připravte si tyto suroviny

  • Hladká mouka 1,5 kilogramů
  • Vejce 4 kusy
  • Máslo nebo sádlo 2 lžíce
  • Droždí 7,5 gramů
  • Vlažná voda 2 lžíce
  • Cukr 1 lžíce
  • Velký plech
  • Zakysaná smetana 1 litr
  • Vejce 2 kusy

Postup přípravy

Začněte kváskem. Ten uděláte tak, že do misky rozdrobíte droždí a nasypete na něj cukr. Rozmíchejte obě suroviny na kaši a přidejte vlažnou vodu. Pozor, ne teplou, jinak se kvasinky v droždí neaktivují. Poté prosejte mouku, přidejte rozpuštěný tuk, vyklepněte celá vejce a přidejte hotový kvásek. Všechny suroviny umíchejte a poté alespoň patnáct minut hněťte. Po uplynulé době hnětení dejte těsto do mísy, potřete jej mírně teplým tukem a nechte alespoň hodinu na teplém místě kynout.

Těsto je vykynuté

Jakmile těsto zvětší svůj objem, rozdělte ho na čtyři bochánky, které opět necháte alespoň patnáct minut kynout. Po této době těsto rozválejte na velmi tenkou placku o výšce čtyř milimetrů. Připravte si mletý mák, který smícháte s cukrem a hojně posypete celé těsto. Na mák doporučujeme nanést zakysanou smetanu rozšlehanou s vejcem a cukrem. Těsto stočte do závinu a umístěte na plech. Můžete vykynuté čtyři bochánky rozválet v jednu velkou, tenkou placku a poté srolovaný závin nakrájet na šest malých závinů. Ušetří vám to čas i práci. Všechny záviny umístěte na plech a na plechu je potřete zakysanou smetanou. Takto připravené záviny dejte péct na 180 °C na čtyřicet minut.