Přes struhadlo nevlékla igelitový sáček. Až pochopíte, proč to udělala, budete to dělat také.

0
(0)

Dalibor , 08. 10. 2020

Česnek je nenahraditelnou součástí velkého množství receptů. Pro jeho zdravotní benefity je jeho přítomnost v jídle více než žádoucí. Potřebujete prolisovat česnek, ale jste na místě, kde není po ruce lis, případně nemáte prostor nebo vodu, abyste mohli česnek nastrouhat na struhadle? Existuje ještě jeden efektivní způsob strouhání česneku, který vám může v nouzi ulehčit práci. Budete potřebovat jen dvě věci: struhadlo a pevný plastový sáček… a česnek, samozřejmě.

Strouhání česneku bez úmorného čistění struhadla nebo lisu? Jde to!

Čistění ucpaného lisu na česnek je úmorná práce. Vypichovat párátkem nebo jiným úzkým ostrým předmětem zbytky česneku ze spousty malinkých otvorů nepatří zrovna mezi oblíbené kratochvíle. Stejně tak ani umývání použitého struhadla po úpravě česneku není srovnatelné s obyčejným opláchnutím pod vodou. Občas si tedy můžeme práci ulehčit použitím plastového sáčku. Jaký je postup:

  • vezmeme struhadlo a navlékneme na něj plastový sáček vyšší gramáže,
  • strouháme přes sáček česnek na straně s jemným struhadlem (kde se strouhá např. citronová kůra),
  • potom už stačí jen odebrat sáček a česnek z něj přemístit, kam je třeba.

Struhadlo potom stačí jen opláchnout pod vodou, je prakticky čisté.

Nevýhody tohoto způsobu? Jedině snad ekologická stránka věci

Jistě, plastovým sáčkům je lepší se vyhýbat a nepoužívat je. Můžete ale použít čistý sáček, který jste už několikrát využili, můžete ho dokonce využít i po jeho použití ke strouhání česneku, jenom nezapomeňte, že česnek je poměrně aromatický a jeho specifické vůně se sáček už pravděpodobně nezbaví. Samozřejmě je lepší a ekologičtější použít lis na česnek nebo strouhat česnek přímo na struhadle a následně ho důkladně umýt. Tento způsob strouhání česneku není určený pro každodenní použití, ale jsou situace, kdy se může znalost tohoto zlepšováku hodit a být užitečná.