Obsah článku
I když jste na to dodnes byli zvyklí, nadešel čas rozloučit se s mytím syrového kuřecího masa. Proč?
Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) odhadují , že jen ve Spojených státech amerických ročně zemře 3.000 lidí v důsledku nemocí způsobených jídlem.
Syrové kuře obsahuje rod bakterií, které jsou jedním z nejčastějších zdrojů otravy jídlem ( Campylobacter ). Zdravý rozum proto káže, abychom syrové maso umyli předtím, než s ním začneme manipulovat. Ukázalo se, že ve skutečnosti by to mělo být zcela jinak.
Maso se kontaminuje bakteriemi obvykle při zpracování, a také po tomto procesu na něm stále mohou zůstat stopy zvířecích fekálií. Pokud si koupíte kontaminované maso a pustíte něj vodu, její kapky roznesou choroboplodné zárodky na všechno, na co padnou: vaše ruce, kuchyňské nádobí, dres i oblečení.
Jak uvádí britský Národní zdravotnický portál , “kapky vody vědí zasáhnout oblast ve vzdálenosti až 50 centimetrů v každém směru. Otrava jídlem vzniká již z několika buněk bakterií Campylobacter. “
Jako místo toho očistit kuře?
Pokud tedy není vhodné umýt kuře před uvařením, než z něj odstraníme škodlivé bakterie? Nejúčinnějším způsobem je samotné vaření nebo pečení. Je vhodné se přitom držet několika pravidel:
- Při rozmrazování kuře vpusť. Kuře nechte rozmrazit na spodku chladničky, aby odtékající šťáva nezasáhla potraviny umístěné pod ním.
- Umyjte si ruce a použitý nádobí. vše, co přijde do kontaktu se syrovým masem, je třeba důsledně očistit.
- Nepodceňte přípravu kuřete. Když kuře vyberete z trouby nebo hrnce, mělo by se z něj pařit. Žádná jeho část nesmí zůstat růžová a vytékat by z něj měla jen čirá šťáva. Pokud doma máte kuchyňský teploměr, můžete změřit jeho teplotu, která by po uvaření neměla klesnout pod 74 stupňů Celsia.