Největší chyba, kterou ráno dělají lidé při pití vody s citronovou šťávou

0
(0)

Dalibor , 28. 01. 2020

Určitě jste už i vy slyšeli o mnoha zdravotních přínosech každodenního ranního pití vody s čerstvou citronovou šťávou.

Ve skutečnosti existuje řada variací tohoto receptu, ale ne každý z nich je stejně účinný. Nejprve si však připomeňme jeho hlavní výhody.


Přínosy ranního pití vody a citrónovou šťávou


Citronová šťáva je známá především tím, že podporuje tělesný metabolizmus1.

Výsledkem je rychlejší spalování tuků, předcházení přibírání na váze, snadněji hubnutí a tvorba dostatku energie pro vaše každodenní aktivity.

Kromě toho citronová šťáva obsahuje množství vitamínů, minerálů a éterických olejů, které jsou dobrými stimulanty imunity.

Nejlepší je proto pít citrónovou vodu hned ráno po probuzení. Někteří lidé však upřednostňují její pití i postupně v průběhu dne.

Citrony jsou vskutku všestrannou potravinou a proto byste se měli snažit konzumovat jejich více a častěji. Je dobré, pokud budete mít v chladničce síťku s několika citróny vždy po ruce.


Zde je pár zajímavých faktů o tomto ovoci:

  • Pohár (2 dcl) čerstvé citronové šťávy obsahuje až 187% doporučené denní dávky vitamínu C.
  • Citronová šťáva je velmi bohatá na draslík, hořčík a další esenciální minerály.
  • Chyba, kterou lidé nejčastěji dělají při pití citronové šťávy

To, co většina lidí obvykle dělá, je, že si vezmou sklenici studené vody a do něj vytlačí citrónovou šťávu.

A v co je problém? Problém spočívá v podstatě ve dvou věcech.

1. Teplota vody
První věcí je fakt, že studená voda má na tělo a hlavně na trávení tlumící účinky.

To, co vy potřebujete ráno, je hlavně nastartovat metabolismus a trávení, což následně podpoří tvorbu tělesné energie a hubnutí.


No a studená voda tomuto cíli příliš neprospívá. Proto je lepší místo studené vody použít vodu o vlažné teplotě.

Tu získáte nejjednodušší tak, že do sklenice se studenou vodou dolijete trocha vařící vody ohřáté v rychlovarné konvici.

2. Nevyužívání dužiny a kůry
Druhou věcí je skutečnost, že si do vody lidé vytisknou jen šťávu bez dužiny, přičemž právě v dužině se nachází mnoho prospěšných látek včetně vlákniny, kterou šťáva neobsahuje.

Ještě hodnotnější však bývá samotná citrónová kůra, která má několikanásobně vyšší obsah vitamínů a minerálů než šťáva.

Protože ale většina citronů je dnes postřikování, nebylo by vhodné konzumovat celou kůru.

Co však můžete udělat je, že si nastrouháme vnitřní část kůry a tu si přidáte do vaší ranní vody.

Tímto způsobem se množství a využitelnost vitamínů, minerálů a antioxidantů ve vaší ranní citrónové vodě dramaticky zvýší.