Nejnovější americký výzkum objevil nečekanou příčinu migrény

0
(0)

Jan , 25. 03. 2020

"Určitě jste to už nejednou zažili. Bolest se náhle objeví v levé straně hlavy a následně se přesune doprava.

Vy si však říkáte, že v žádném případě tato bolest nemohla vzniknout přímo v hlavě, ale musí mít nějakou vnější příčinu. Nejde o žádnou metafyzickou krizi. Bůh vás právě udeřil pěstí do hlavy. "

Uvedený popis migrény je od Andrewa Levyho, autora knihy Mozek širší než nebe: Deník migrény, v níž zachycuje útrapy spojené s migrénou.

Výskyt, projevy a obvyklé migrény


Podle odborníků migréna vyvolává těžkou pulzující bolest, obvykle doprovázenou nevolnostmi, zvracením a extrémní citlivostí na světlo a zvuk.

Jde o velmi nepříjemné onemocnění, které postihuje zhruba každého sedmého člověka. V podstatě se jedná o třetí nejčastější a šestou nejnepříjemnější nemoc na světě.

Nejvíce frustrující okolností ohledně migrény je to, že nevíte, co ji vyvolává.

Většina lidí, kteří jí trpí, zčásti tuší, co ji může způsobovat. Obvykle jde o faktory týkající se stravy nebo počasí, jako například:

  • u kávičkárov nevypitie kávy jeden den může vyvolat migrénu následující den
  • změna tlaku vzduchu (zejména při poklesu tlaku během deštivých dnů)
  • konzumace alkoholu
  • konzumace zrajících sýrů a salámů
  • zavařené potraviny
  • někdy čerstvě upečený chléb
  • cibule
  • avokádo
  • banány
  • kiwi

Dlouho bylo záhadou, proč některé potraviny zvyknou vyvolávat migrénu. Až dodnes.

 

Odhalení nové studie ohledně příčiny migrény

Nedávno britský deník The Guardian přinesl zjištění nové americké studie původně publikované v medicínském žurnálu mSystems.

Uvedená studie zjistila, že migréna se více vyskytuje u lidí, kteří mají ve střevech větší množství bakterií trávicích nitráty.

Výzkumníci vysvětlují, že když se nitráty rozloží, vzniká oxid dusnatý, který se následně vstřebává do krve.

Oxid dusnatý není nebezpečný, avšak na cévy má ten účinek, že jejich roztahuje. Proto se také používá pro tento účel, například při operacích srdce. Nicméně u pacientů, kterým se takto podá, jsou poměrně obvyklé vedlejší účinky v podobě silných bolestí hlavy.


Na základě této studie vědci dnes podezírají, že je to právě oxid dusnatý, který je zodpovědný za vznik migrény.

Jak využít tento poznatek při předcházení migrén


Pro lidi trpící migrénami má tento nový poznatek přímo monumentální význam.

U výzkumníků totiž inspiroval úvahy o výrobě ústních vod a jiných léků zaměřených na potlačení bakterií trávicích nitráty. Takové přípravky by uvedli střevní mikroflóru do rovnováhy a zabránili nadměrné produkci oxidu dusnatého.

Do té doby však i samotní pacienti mohou učinit kroky vedoucí k omezení migrén. Konkrétně, měly by snížit konzumaci potravin, které nitráty obsahují.

Jde zejména o následující potraviny:

  • masné výrobky - párky, slanina, šunka, salámy a klobásy
  • kořenová zelenina - brambory, mrkev, kedlubny, celer
  • špenát, brokolice, květák

Závěr


Výše uvedené potraviny obsahují nejvyšší podíl nitrátů. Proto, pokud trpíte migrénami, snažte se těmto potravinám vyhýbat nebo alespoň jejich konzumaci omezte.

Pokud se vám tento článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a známými, kterým tato informace může také pomoci zbavit se migrény.