Nejlepší ruský lidový lék na žaludek a trávicí potíže

0
(0)

Dalibor , 16. 02. 2020

Slyšeli jste už o ruském lidovém přípravku kumys? Mnozí zřejmě ne, protože ruská lidová medicína se z našich končin za poslední desetiletí dost vytratila.

Je to škoda, protože mnohé ruské lidové recepty dokáží léčit nejedno onemocnění lépe než naše moderní farmaceutické léky.


 
Jedním z takových lidových léků je i kvašený nápoj nazývaný kumys. Jde o přímo dokonalý lék na žaludeční problémy a potíže s trávením.

 

Původní ruský recept používal na výrobu kumysu kobylí mléko. Dnes se používá i běžné kravské, přičemž jeho léčivé účinky jsou stejně dobré.

Pojďme se nyní podívat na to, jak si tento lidový lék vyrobit.

Ingredience


Na jeho přípravu budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 až 3 polévkové lžíce hnědého cukru nebo medu
  • 2 až 3 polévkové lžíce kefíru
  • 1 litr mléka (plnotučné nebo nízkotučné)
  • 1 čajová lžička droždí
  • 2 až 3 dcl čisté vody

Příprava
1. Zahřejte v hrnci nebo rychlovarné konvici vodu. Ne do bodu varu, ale jen na mírně teplou teplotu.


2. Vlažnou vodu přelijte do sklenice nebo jiné nádoby a rozřeďte v ní cukr, případně med.

3. Následně do velké skleněné nádoby (například do lahve od kompotovaných okurek) nalijte mléko o pokojové (před přípravou receptu ho vyberte na alespoň 3 hodiny z chladničky).

4. Do mléka nalijte připravenou cukrovou (medovou) vodu a také přidejte kefír.

5. Nakonec přidejte droždí a všechno to dobře zamíchejte.

6. Nádobu překryjte gázou nebo látkou, upevněte ji gumičkou a umístěte na teplé místo, aby mohla probíhat fermentace.


 
7. Fermentace trvá přibližně týden. Za ten čas se v nápoji vytvoří bublinky oxidu uhličitého a také alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmezí 2 až 5% (v závislosti na množství přidaného cukru, respektive medu).

 

8. Po ukončení fermentace slijte nápoj do menších uzavíratelných lahví a uskladněte je v chladničce.

Při přípravě další dávky kumysu můžete místo kefíru a droždí na nastartování fermentace použít předešlý kumys. Použijte zhruba 5 až 10% objemu, čili na 1 litr nové směsi použijte zhruba 1 dcl starého kumysu.

Použití


Užívejte kumys 3 krát denně po 1 dcl alespoň 30 minut před jídlem. Kúra by měla trvat přibližně 2 týdny.

Jelikož kumys obsahuje malé množství alkoholu (zhruba tolik jako pivo), neměli byste alespoň 2 až 3 hodiny po jeho užití řídit.

Po skončení konzumace by se vám mělo výrazně zlepšit trávení a ustoupit jakékoli potíže se žaludkem a střevy.

Kumys je navíc nutričně extrémně bohatý - dodá vašemu tělu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické bakterie a enzymy.