Na kupované koblihy v obchodě už se nepodíváte díky tomuto výbornému receptu, který mi doporučila cukrářka.

0
(0)

Dalibor , 16. 01. 2021

Klasické koblihy známe z dětství snad každý. Jejich příprava se ale na první pohled zdá být docela složitá, proto většina lidí raději sáhne po těch z pekárny. S tímto receptem si ale nadýchané, sladké koblihy zvládne doma připravit každý. Co na ně budeme potřebovat?

  • 500 ml mléka
  • 11 g suchého droždí
  • 125 g másla nebo margarínu
  • 2 hrnky cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 vejce
  • vodu
  • mouku

Smíchejte mléko s trochou teplé vody. Přidejte droždí a cukr, poté nechte 15 minut odstát, aby se droždí mohlo aktivovat. V připravené směsi pak metličkou rozšlehejte vejce, přidejte změklé máslo nebo margarín a sůl. Můžete přidat i vanilkový extrakt. Vše důkladně šlehejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky.

Těsto by mělo mít střední hustotu

Pomalu přisypávejte prosátou mouku. Mouky by mělo být zhruba 400–600 gramů, zkrátka tolik, aby vám vznikla lepivá hmota, kterou následně spolu se zbylou moukou uhnětete na válu nebo v míse. Ve výsledku by mělo mít těsto střední hustotu, tedy ani příliš tuhé, ani příliš tekuté a lepkavé. Dbejte na to, aby těsto bylo dobře zpracované a hladké.

Hotovou směs přikryjte potravinářskou folií a nechte na teplém místě. Vlivem droždí by mělo zhruba po hodině zdvojnásobit svůj objem. Nakynuté těsto rozválejte na válu s trochou mouky a skleničkou nebo formičkou vykrajujte středně velká kolečka. Vykrájené koblihy nechte opět chvíli stát, až ještě o něco zvětší svůj objem. Smažte je dozlatova na rostlinném oleji z obou stran.

Naplňte podle své chuti

Po usmažení koblihy naplňte džemem, čokoládovým krémem nebo jinou sladkou náplní dle vaší libosti. Použijte k tomu cukrářskou plničku nebo sáček. Výsledné koblihy by měly být nadýchané, jemné a bohatě plněné. Můžete je navrch ještě posypat moučkovým cukrem, pokud je máte raději hodně sladké. Nejlepší jsou ještě čerstvé jako výtečná svačina s kávou, kakaem nebo čajem.