Nedostatek žaludeční kyseliny vede k rakovině. Udělejte test sami v domácím prostředí!

0
(0)

Dalibor , 23. 01. 2020

Možná vás to teď překvapí, ale nedostatek žaludeční kyseliny může vést k rakovině žaludku, střev či k jiným chronickým onemocněním.

Kromě toho, i nadýmání nebo říhání je často způsobováno právě nízkou hladinou kyselin v žaludku.

Riziko zdravotních komplikací se mnohonásobně zvyšuje tehdy, pokud člověk užívá léky na snížení kyseliny v žaludku. Tyto léky se nazývají antacida a užívají se nejčastěji při problémech jako jsou žaludeční vředy nebo reflux jícnu.

Oni sice na chvíli uleví od bolestí, ale z dlouhodobého hlediska páchají na těle obrovské škody a to nejen zvyšováním rizika rakoviny, ale například i odvápňováním kostí.

Jako nedostatek kyselin může způsobit rakovinu?


Prvním důvodem je, že při nedostatku kyselin v žaludku se jídlo nedostatečně stráví a pak může ve střevech zahnívat.

Během zahnívání vznikají mnohé toxické látky, které střeva poškozují, to vede k zánětům a dlouhodobé záněty k rakovině.

Druhým mechanismem vzniku rakoviny, v tomto případě rakoviny žaludku je, že málo kyselé prostředí umožňuje zahnízdění se například patogenní bakterie Helicobacter pylori.

Ten, jak známo podle posledních vědeckých zjištění, vede k zánětům v žaludku, žaludečním vředům a časem dokonce i k rakovině.

Test žaludečních kyselin


Určení toho, zda máte v žaludku dostatečnou úroveň kyselin, je důležité preventivní opatření a podstatný krok na vaší cestě za zdravím.

Obvykle se na to používá odborný test, který však provádějí pouze lékaři a nazývá se Heidelbergu test. Při něm lékař zavede do žaludku malou sondu o velikosti vitamínové kapsle a následně pomocí ní změří kyselost.

Existuje však i jednodušší test, který si můžete udělat i sami v domácím prostředí. Potřebujete provést následující věci:

  • Smíchejte 1/4 čajové lžičky sody a 1/2 sklenice vlažné vody.
  • Vypijte tuto směs ráno na prázdný žaludek.
  • Chvíli počkejte a sledujte, co se bude dít. Stačí obvykle počkat ne déle než 3 minuty.

Pokud se vám odříhne, znamená to, že máte žaludeční kyseliny v pořádku.


Pokud se vám však neodříhne, je potom dost možné, že máte nízkou hladinu žaludeční kyseliny. V takovém případě si můžete jít k lékaři dát provést odborné vyšetření, které tento výsledek buď potvrdí, nebo vyvrátí.

Uvedený test funguje na tom principu, že žaludeční kyselina začne reagovat se jedlou sodou, přičemž se bude uvolňovat oxid uhličitý (CO2) a ten se vám následně odříhne.

Přesnost daného testu se bude zvyšovat v kombinaci s výskytem klinických příznaků snížené kyselosti v žaludku, mezi které patří:

  • nafouknutý žaludek, cítíte se plný po jídle
  • nestrávené jídlo, průjem nebo zácpa
  • alergie na některé potraviny
  • občasné nevolnosti
  • podráždění v okolí konečníku
  • měkké a lámavé nehty
  • křečové žíly na tvářích a nose
  • mykózy a střevní dysbiózou
  • akné
  • nedostatek železa
  • vypadávání vlasů

Jak podpořit trávení a tvorbu žaludečních kyselin


V případě, že se u vás vyskytuje nízká hladina žaludečních kyselin, máte v podstatě 2 možnosti:

Doplňování látek podobných žaludečním kyselinám.
Podpořit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny.
Do první skupiny patří věci jako Betain HCL s pepsinem, jablečný ocet či citrónová šťáva užívané před nebo během jídla.

V případě, že máte žaludeční vředy nebo jinak poškozenou výstelku žaludku, buďte s těmito látkami opatrní.

Tyto přípravky jsou však jen dočasné řešení. Kromě přímé podpory trávení byste se měli snažit také zvýšit tvorbu vlastní žaludeční kyseliny a usnadnit tělu trávení.

Na toto jsou vhodné následující potraviny, bylinky, doplňky stravy a jiné rady:

  • zelí (obsahuje takzvaný vitamín U, který léčí žaludeční výstelku)
  • mořská sůl (zdroj chloru pro produkci kyseliny chlorovodíkové)
  • nepijte hodně vody během a po jídle (ředíte tím kyseliny v žaludku)
  • dostatečné žvýkání potravy v ústech (aby se snadněji trávila v žaludku a střevech)
  • hořké potraviny, doplňky nebo bylinky - například chmel, kořen pampelišky nebo artyčoky (hořká chuť stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny)
  • fermentované potraviny (už jsou natrávené, proto se snadněji stráví v těle a obsahují i ​​vlastní kyseliny)
  • vývary z kostí (regenerují žaludek a střeva)

Doufáme, že se vám tento článek líbil a přijde vám na užitek.

A nezapomeňte - mnoho problémů s trávením nevyplývá ze zvýšené, ale naopak z nedostatku žaludeční kyseliny, i když se to může často jevit opačně.