Podle amerického ministerstva zemědělství trpí polovina populace nedostatkem hořčíku. Tento minerál je pro tělo důležitý hlavně proto, že ho jakákoli buňka v těle potřebuje pro správnou funkci.
Varování těla
Buď jej můžete konzumovat v tabletách, které jsou doplňkem stravy a nebo v potravinách. Lékaři doporučená denní dávka je 500 až 1000 mg hořčíku.
Příznaky nedostatku hořčíku:
- onemocnění srdce
- podrážděnost
- Tikání nervů v obličeji
- nespavost
- Osteoporóza
- krevní sraženiny
- Nestabilní hladina cukru v krvi
- chronická únava
- migrény
- křeče nohou
- Úzkost a deprese
Nedostatek hořčíku bývá spojen s dalšími chronickými chorobami, silnými svalovými křečemi v nohách, cukrovkou typu 2 a dokonce i s výpadky paměti.
Potraviny s obsahem hořčíku:
- hořká čokoláda
- ořechy
- banány
- avokádo
- ryby
- Zelená listová zelenina (kapusta, špenát)
- Luštěniny
- Zrna či semínka
Pokud se rozhodnete o konzumaci hořčíku v tabletách, je důležité si uvědomit, že se může vyskytovat ve více formách - v glycinu, taurinu, orotát a malátu.
Účinky glycinu:
- Pomáhá při depresích a úzkosti
- léčí nespavost
- uvolňuje mysl
- léčí průjem
Účinky malátu:
- Zmírňuje svalovou únavu
- zlepšuje trávení
- Dodává tělu energii
- Zmírňuje menstruační bolesti
Účinky Tauro:
- léčí migrény
- Pomáhá při léčbě srdce (zvýšená arytmie)
Účinky orotát:
- Podporuje zdraví srdce
- Dokáže zvýšit výkon u sportovců
Nejlepším způsobem jak tělu dopřát vhodné množství hořčíku, je kombinace potravin s doplňky. Také je dobré, pokud doplňky stravy obsahují vitamín B6, protože ten zlepšuje jejich absorpci. Můžete také koupit doplňky, které obsahují všechny výše uvedení formy hořčíku, co dokáže současně zlepšit funkci mozku, srdce a svalů.