Návod na domací bezovou limonádu, osvěžující nápoj, který vám zlepší život: Zlikviduje bolest břicha, rýmu a stres

0
(0)

Dalibor , 07. 06. 2020

Bezová limonáda je nejen velmi chutná, ale také zdravá - pomůže při migréně, špatném tavení, křečích i oslabené imunitě.

Bezinky a její účinky na zdraví

Černý bez je účinnou bylinou, která dokáže "udělat" mnohé zdravotní problémy, podívejte se na to a snad pomůže i Vám.

  • Silná podpora imunity, chrání buňky před radikály
  • Antivirové, antibakteriální účinky
  • Antiseptické a detoxikační účinky
  • Mírné antibiotické účinky
  • Podporuje pocení (chřipka ...)
  • Podporují trávení, pročišťují trávicí trakt
  • Odstraňuje zácpu, upravuje stolici
  • Odstraňuje plynatost a bolesti břicha
  • Udržuje zdravé dýchací cesty
  • Eliminuje záněty, kašel a hleny
  • Vhodná při rýmě, chřipce, alergii, bronchitidě
  • Močopudný účinek, čistí ledviny a močové cesty
  • Uvolňuje z těla kyselinu močovou
  • Eliminuje bolesti kloubů (revma, Dna ...)
  • Zklidňuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
  • Podporuje hojení pokožky (vyrážky, ekzémy, poranění)

Potřebujeme:

  • cca 8 ks květiny bezových
  • 1 ks citron
  • 1 ks pomeranč
  • 2 PL med
  • cca 3 litry vody
  • volitelné: máta, meduňka, tymián

Postup:

  • V slunečný den si v zahrádce nebo na jiném čistém místě vybereme krásně rozkvetlý keř černého bezu.
  • Odstřihneme si přibližně 8 větších květů.
  • Květy zbavíme hrubších stonků a bez oplachování vložíme do 3,5-litrového poháru.
  • Můžeme (ale nemusíme) přidat za hrst mladých výhonků meduňky, případně máty nebo jiných vhodných bylinek podle vlastní chuti.
  • Citron a pomeranč bez chemického ošetření kůry důkladně omyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme k baze.
  • Do sklenice přidáme i dvě polévkové lžíce medu. Já mám od souseda, takže med je vlastně iz mých kvítků.
  • Pohár doplníme vodou, ideálně pramenitou nebo alespoň filtrovanou.
  • Přikryjeme něčím prodyšným, aby obsah mohl dýchat, postavíme na slunné místo a necháme celý den nabíjet sluníčkem (příp. Postavíme na okno na 24 hodin). Poznámka: Na plném slunci stačí i 6 - 8 hodin, nic netřeba přehánět.
  • Po vyluhování přelijeme přes sítko, masu můžeme zlehka vyždímat.

Uchováváme v chladničce a zkonzumujeme nejlépe do 24 hodin.

👍 Tento návod je užitečný