Jde o malé černé semínka, které se dnes již dají snadno najít iu nás v obchodech se zdravou výživou či dokonce v mnoha supermatketoch.
Původně jsou z oblasti dnešního Mexika, kde je běžně konzumovali už Aztékové, Mayové, Inkové a ostatní původní obyvatelé Ameriky.
Semínka se sbírají z rostlinky jménem Salvia hispanica, která patří do stejné rodiny bylinek jako máta peprná. Jejich jméno "chia" pochází z mayčiny a znamená "síla".
Proč byste měli konzumovat chia semínka?
Jedna polévková lžíce těchto semínek obsahuje až 5 gramů vlákniny.
Vláknina podporuje lepší posouvání potravy ve střevech, napomáhá trávení, dodává pocit zasycení a v neposlední řadě zajišťuje pravidelnou stolici.
Kromě toho, chia semínka jsou plné omega-3 mastných kyselin, manganu, fosforu, bílkovin a dalších pro tělo důležitých látek.
Zde je pár velmi zajímavých faktů, ve kterých chia semínka vynikají:
- 100% více draslíku než banány
- 200% více železa než špenát
- 100% více vlákniny než ovesné vločky
- 500% více vápníku než mléko
- 300% více selenu než lněná semínka
- 700% více omega-3 mastných kyselin jako losos
- 1400% více hořčíku než brokolice
- 500% více bílkovin než fazole
- více kyseliny listové než chřest
- více antioxidantů než borůvky
- více lignanů než lněná semínka
Zdravotní přínosy chia semínek
Nyní se pojďme trošku blíže podívat na zdravotní přínosy, které vám konzumace chia semínek poskytuje.
Kontrola krevního cukru
Chia gel se často používá při výrobě zákusků, aby zpomalil trávení cukrů. Dosahuje se to tím, že vytváří bariéru mezi cukry a trávicími enzymy.
Výsledkem je pak rovnoměrné uvolňování cukrů do krve namísto toho, že dojde k jeho prudkému nárůstu a následnému poklesu. Obzvláště přínosný je tento efekt pro diabetiky.
Vyzkoušejte například přidat ho do pudinku nebo ovocného jogurtu.
Hydratují tělo
Jelikož chia semínka jsou schopné absorbovat hodně vody, udržují ve vás tekutiny a elektrolity. To je zvlášť přínosné pro sportovce a děti.
Pokud se chystáte během dne strávit hodně času na slunci, na snídani si dejte chia semínka a napijte se dost vody. Předejdete tak možnému úpalu.
Lehce stravitelné
Naše tělo dokáže chia semínka velmi snadno strávit a živiny z nich vstřebat v trávicím traktu.
Většina živin, které obsahují, je rozpustná ve vodě, proto namočené semínka jsou pro tělo snadněji stravitelné než suché.
Pročišťují střeva
Chia semínka zvětšují objem stolice a umožňují její lehčí přechod střevy, během kterého na sebe vážou jiné zbytky potravy, jakož i toxiny uvízlé v našem trávicím traktu.
Jsou proto výborným prostředkem pro udržení pravidelné stolice a předcházení zácpy.
Všestranné
Chia semínka výborně chutnají, takže je můžete přidávat do čehokoliv, od salátových dresinků přes pečená jídla až po těstovinové omáčky.
Dále je můžete přidat do polévek, zmrzliny či džusů.
Vhodné pro celiatiky
Chia semínka neobsahují lepek. To z nich dělá důležitý zdroj vlákniny a bílkovin vhodný pro kohokoliv.
Klidně nimi dokážete nahradit pšenici, žito, ječmen či ovesné vločky.
Ostatní přínosy chia semínek
Mezi množství dalších zdravotních přínosů chia semínek se hodí zmínit následující:
- podporují hubnutí snižováním inzulínové rezistence
- obsahují hodně aminokyseliny tryptofanu (regulace chuti k jídlu, lepší spánek a nálada)
- předcházejí srdečně-cévním onemocněním
- zvyšují energii a výkon
- dokáží zvrátit metabolický syndrom
- snižují špatný LDL cholesterol
- zvyšují dobrý HDL cholesterol
- snižují riziko rakoviny tlustého střeva
Jak používat chia semínka
Chia semínka mají jemnou ořechovou chuť, která se dobře hodí k téměř každému jídlu. Jsou proto v kuchyni extrémně všestranné.
Tyto semínka jsou také hydrofilické, což znamená, že absorbují tekutiny a vytvářejí gel. Přibližně během 10 minut pohltí 10 násobek vlastní váhy!
Vezměte 1/4 sklenice čí semínek (0,5 dcl), přidejte 2 sklenice vody nebo džusu (4 až 5 dcl) a nechte to přes noc odstát v uzavřené skleněné nádobě. Ráno bude z toho gel.
Pokud tento gel připravíte s vodou, v ledničce vydrží asi 3 týdny (u džusu je to kratší, protože obsahuje více cukrů). Tento gel pak můžete přidávat do smoothies, dezertů nebo i přímo konzumovat.
Suché semínka můžete také umlít na mouku a tu pak používat jako náhradu běžné mouky při bezlepkovém a veganské pečení, případně jako přísadu do proteinových nápojů.
Pokud máte rádi chuť syrových chia semínek, přidejte si je na snídani do ovesných vloček nebo müsli.