Moruša je zázrakem přírody: Jeho hodnota se nedá ani vyčíslit!

0
(0)

Jan , 21. 10. 2022

Moruša je zázrakem přírody. Její příznivé účinky se dnes využívají téměř všude.

Právě kvůli jejím vlastnostem by neměla chybět v žádné domácnosti.

U nás se vyskytuje moruša bílá, černá a červená . Její plody si můžete snadno splést s malinami.

Možná i proto se zvykne označovat jako stromová malina. Na listech moruše si nejvíce pochutnává bource morušová.

Z toho důvodu se moruše vysazovaly v blízkosti cest a její plody se sušily, následně mlely na prášek a používaly jako umělé sladidlo.

Z moruše se připravují také sirupy, ovocné víno či džemy.

Zázračné vlastnosti moruše

Plody moruše obsahují mnoho organických kyselin. Například citrónovou či jablečnou.

Je bohatá na vitamíny C, B, K, A, E, stejně tak i na draslík, hořčík, mangan a železo.

Někteří odborníci tvrdí, že z moruše nejsou zázračné jen plody, ale také kůra či listy, které zabraňují stárnutí a pomáhají při mnoha chorobách.

Černá moruša na infekce

Tato moruša má široké spektrum léčivých vlastností.

Používá se při léčení infekcí močových cest či onemocnění dýchacích cest a krku.

Touto morušou se běžně léčí epilepsie, závratě, nespavost či deprese.

Šťáva pomáhá při kašli nebo i při problémech s nadměrným močením či pocením.

No příznivě působí i na afty, čili velmi účinně hojí rány na dásních.

Nezralé plody pomáhají při průjmech a naopak přezrálé pomáhají při zácpě.

Bílá moruša našla uplatnění v kosmetice

Tato moruša se nejvíce uplatňuje v kosmetice.

Moruši bílou obsahují mnohé kosmetické přípravky, které jsou určeny k bělení pleti, odstranění pigmentových skvrn, protože obsahuje inhibitory, které snižují syntézu melaninu.

Mnohé oční krémy obsahují bílou moruši pro tónování a čištění obličeje.

Její účinky jsou podobné těm, které má černá moruša, působí při artritidě, tělesné slabosti, očních chorobách, labilitě nervového systému.

Kůra z moruše pro zdravější střeva

Kůra je výborným prostředkem proti střevním parazitům.

Pomáhá při léčení střev a žaludku.

Pomáhá také při otravě jídlem, ať už alkoholem nebo houbami.

Z kůry se vyrábí i prášek, který se používá k zevnímu použití při ranách.

Plody se většinou sklízejí od června do srpna, listy zase na jaře.

U moruše je výhodné zejména to, že se plody mohou konzumovat čerstvé, ale také sušené.

Moruša má opravdu flexibilní využití a její konzumace může jen a jen pomoci našemu zdraví.

Listový čaj z černé moruše pro diabetiky

Život diabetiky určitě není snadný. Dennodenně si musí dávat pozor na hladinu cukru v těle.

Při mnoha potížích spojených s cukrovkou může pomoci čaj z listů moruše .

Asi 50 gramů listů z moruše zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat.

Čaj přeceďte a pijte ho během dne.

Sirup na záněty v krku a horečku

Kilo bobulí černé moruše zalijeme půl litrem vody a přidáme dvě čajové lžičky jablečného octa.

Takto připravený sirup necháme odstát 24 hodin.

Druhý den přidáme do směsi kilo hnědého cukru nebo jiné přírodní sladidlo.

Sirup vaříme na požadovanou hustotu.

Připravený sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a pijeme několikrát denně zředěný vodou.

Ale i v případě této zázračné rostliny je třeba mít na mysli, že všeho moc škodí.

Proto to ani s morušou není třeba přehánět. Její nadměrné pojídání může způsobit halucinace či zažívací problémy.

A v konečném důsledku si tím můžete více poškodit než přilepšit. Dopřejte vašemu tělu špetku moruše každý den a vaše zdraví vám poděkuje.

Recept mé babičky na křečové žíly

Moje babička nedala dopustit na listy moruše v alpě.

Tento lék používala zásadně k zevnímu použití – na křečové žíly, bolavé a oteklé nohy.

Jak ji vyrobit? Na její přípravu budete potřebovat čerstvé listy moruše, Alpu a skleněnou láhev.

Při výrobě se držíme poměru 1:5, čili na 100 gramů listů připadá 500 ml pálenky a podobně.

Díky tomuto poměru si snadno připravíte tolik tinktury, kolik potřebujete .

Morušové listy důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. V láhvi je následně zalijeme alkoholem přibližně 1 cm nad úroveň listů.

Nádobu uzavřeme, odložíme na tmavé místo a směs necháme macerovat dva týdny (moje teta dávala do okna ve sklepě, kde bývala tma). Po uplynutí doby tinkturu scedíme a uskladníme v tmavé nádobě . Takto ji budete mít po ruce vždy, když budete potřebovat.