Meruňkový kompot na zimu: Sladké slunce ve sklenici, které potěší i po letech

0
(0)

Jan , 24. 06. 2025

Obsah článku

Zavařování meruněk je jedna z těch letních činností, která má smysl – a výsledek, který vydrží. Meruňky zralé tak akorát, plné slunce a šťávy, se dají s trochou péče proměnit v lahodný meruňkový kompot, který bude vítaným společníkem nejen v zimních měsících, ale i během chladných jarních dnů. Ať už si ho dáte samotný, nebo jako doplněk k jogurtu, kaši nebo zmrzlině, jedna věc je jistá – 30 sklenic rozhodně nebude stačit.

Proč si zavařit právě meruňky?

Meruňky patří mezi nejšťavnatější a nejchutnější letní ovoce. Mají výraznou, ale jemnou chuť, nádhernou oranžovou barvu a vysoký obsah vitamínů i antioxidantů. V kompotu si zachovávají tvar, vůni i chuť a pokud použijete správný poměr cukru a kyseliny citronové, výsledek vás ohromí – bez zbytečné přeslazenosti a s jemným osvěžujícím nádechem.

Co budete potřebovat:

  • meruňky – nejlépe pevné, zralé, ale ne přezrálé (množství dle počtu sklenic)
  • cukr – přibližně 400 g na 3litrovou sklenici
  • kyselina citronová – ½ čajové lžičky na 3 litry sirupu
  • voda – převařená, na přípravu sirupu
  • sklenice s víčky – ideálně sterilizované

Postup krok za krokem

1. Připravte meruňky

Meruňky důkladně omyjte, rozpulte a vyjměte pecky. Pokud jsou příliš velké, můžete je nakrájet na čtvrtiny. Sklenice naplňte ovocem co nejvíce – meruňky se při spaření trochu „sesednou“.

2. Před-spaření

Naplňte sklenice horkou vodou přímo z varné konvice a nechte stát přibližně 15 minut. Ovoce tak změkne a začne uvolňovat vlastní šťávu, což pomáhá sirupu lépe proniknout.

3. Příprava sirupu

Sceďte vodu z předspaření do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut na mírném ohni. Sirup by měl být čirý a voňavý.

4. Zavařování

Ovoce ve sklenicích zalijte horkým sirupem až po okraj, uzavřete sterilizovanými víčky, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Není nutná další sterilizace – pokud dodržíte čistotu a teplotu, vše vydrží dlouho.

5. Skladování

Vychladlé sklenice uchovávejte na tmavém, suchém a chladném místě – například ve spíži, sklepě nebo komoře. Při správném skladování vydrží i několik let bez ztráty chuti nebo barvy.

Proč tento recept milujeme?

  • Bez chemie – žádné konzervanty, barviva nebo přídavné látky
  • Bez sterilizace – šetříte čas i energii
  • Plná chuť ovoce – meruňky si zachovají svou přirozenou sladkost i jemnou kyselost
  • Univerzální využití – vhodné do koláčů, dezertů, snídaňových kaší nebo jen tak na lžičku

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Do každé sklenice můžete přidat kousek skořice, pár hřebíčků nebo vanilku pro aromatičtější chuť.
  • Pokud chcete kompot opravdu „pohledový“, volte menší meruňky a skládejte je řezem ven.
  • Přidejte i několik celých sušených švestek – zvýrazní chuť a dodají barvu.
  • Po zavaření sklenice nechte chladnout pod utěrkou – zpomalené chlazení pomáhá k lepšímu zatáhnutí víčka.

Závěr: Meruňkový kompot, který vydrží roky – ale mizí během dní

Zavařování meruněk je láska na celý život. Recept je jednoduchý, výsledek ohromující a každé otevření sklenice v zimě je jako malý návrat do letního dne. Pokud zavařujete poprvé, začněte s deseti sklenicemi. Pokud máte zkušenosti, víte, že 30 sklenic stejně nebude stačit.