Obsah článku
Drobné bobulky v sobě skrývají množství vitaminů a minerálních látek prospěšných zdraví. Chutnají vám jen červené a bílé? Měli byste však vědět jednu důležitou věc – právě ty černé jsou nejzdravější. A nejen z rybízu, ale všech bobulí vůbec. Jejich účinky by však měly znát zejména lidé po 50-tce, kteří jsou nejvíce ohroženi propuknutím závažných chorob a postupným oslabováním mentálních schopností.
Černý rybíz jsou velmi bohaté na vitamín C
Kromě toho jsou skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a železa. Už 100 g ovoce pomůže při průjmu a uleví při problémech s trávením. Na organismus působí močopudně a často se využívají při léčbě zánětu močových cest. Díky rutinu a citrínu jsou tmavé bobule vhodné pro lidi s křečovými žilami. Čaj ze sušených plodů a listů pijte při bolestech hrdla nebo zvýšené teplotě.
Zázrak pro pro naše tělo, kteří by měli znát hlavně lidé po 50-tce
Černý rybíz jsou ve vyšším věku velmi důležité při prevenci proti rakovině a jsou hlídačem zdraví kardiovaskulárního systému. Udržuje cévy pružné a zlepšuje jejich průchodnost.
Po 50-tce se postupně zhoršují mentální schopnosti a hrozí i propuknutí demence či jiných nemocí. I před tím vás chrání černý rybíz. Starším lidem se důrazně doporučuje jíst větší množství čerstvých černého rybízu.
Plody černého rybízu jsou absolutní jedničkou v počtu vzácných vitamínů a minerálů. Žádné jiné bobule se jim v tomto nemohou rovnat.
Černý rybíz zabraňují vzniku cukrovky a udržují stabilní hladinu cukru v krvi.
Černý rybíz dokáží pomoci při léčbě chronických onemocnění průdušek a horních cest dýchacích.
Celkově posilují imunitu.
Bobule a listy černého rybízu pomáhají při boji proti ledvinovým kamenům, regenerují játra a dýchací cesty, pomáhají zabránit vzniku aterosklerózy.
Odvary z černého rybízu mají protizánětlivé a dezinfekční účinky, pokud šťávou z bobulí sevřete, je velmi účinnáúčinná k léčbě anginy pectoris.
Kdo pravidelně konzumuje plody černého rybízu, vůbec se nemusí obávat infekčních chorob.
Zjistilo se, že všechny užitečné vlastnosti černého rybízu se dokonale zachovají i při zpracování plodů (jako džem, kompoty, sušené). Pokud pravidelně konzumujete produkty černého rybízu, bojujete proti chudokrevnosti, hypertenzi a žaludečním vředům.
Konzumovat byste je měli i při problémech s křečovými žilami, protože zlepšují jejich průchodnost.
Rybíz mohou působit jako mírné projímadlo. Pokud máte nedostatek vápníku v těle, lze jej nalézt v bobulích černých ríbezlí.Ríbezle mohou být černé nebo červené, bílé nebo zlaté. Všechny tyto různé odrůdy jediný druh růstu keřů a léčivých funkcí, které jsou přibližně stejné.
Léčí a nemusíte je vůbec jíst: toto dokáží rybízové listy
Pokud se na vaší pokožce objevily vyrážky, svědění začalo bez zjevného důvodu a nevíte, co dělat – předem vyvařte listy rybízu a potom vývarem umývejte tvář nebo přidejte do koupele. Udělejte tak několikrát a zbavíte se svědění a vyrážky na kůži. To však ani zdaleka není vše:
Na bolavé kolena používám obklad z rybízu listů. Asi 30 listů listů černého rybízu uvařím v 500 ml vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočím hadřík, dáme na ni listy, přeložíme a ještě horký obklad přiložím na koleno. Přikryji fólií a obvážu teplým ručníkem. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.
Co obsahují listy černého rybízu:
- Listy obsahují více vitamín C více než bobule, aktivně bojují se zlatým stafylokokům, bakteriemi a záněty.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí krevní cévy, čímž snižují riziko srdečního infarktu a mrtvice.
- Podporují zdraví kostí, nehtů a zubní skloviny.
- Pozitivně ovlivňují nervový systém a zvyšují odolnost vůči stresovým situacím.
- Pozitivně ovlivňují metabolismus a odstraňují únavu a pocity těžkosti a slabosti.
- Používají se jako podpůrná léčba při problémech s ledvinovými kameny.
- Odstraňují z těla toxické látky.
- Mají pozitivní vliv na reprodukční systém. Pomoc během menopauzy a odstraňují příznaky bolestivé menstruace.
- Regulují činnost svalů.
- Urychlují léčbu při onemocněních průdušek a horních cest dýchacích.
- Sdílejte na tvorbě kostí a pojivových tkání.
- Urychlují trávení sacharidů.
- Normalizují fungování centrálního nervového systému.
- Odvar z listů černého rybízu pomáhá odstraňovat z těla přebytečnou kyselinu močovou.
- Proč suším listy rybízu ročně? Ano, protože léčí mnoho nemocí
Léčivá voda z listů rybíz
Nalijte čerstvé rybíz, zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu louhovat. Sceďte a pijte během dne.
Voda z listů černého rybízu, odstraňuje přebytečné množství purinu a kyseliny močové z těla, také se používané jako mírné projímadlo a při problémech s trávením.
Pomáhá zmírnit příznaky tuberkulózy a nachlazení.
Odvar z listů rybízu
Nalijte 300 ml vroucí vody na 50 g sušených listů a vařte 20 minut při nízké teplotě. Sceďte a pití.
Odvar z listů černého rybízu je výborným lékem na záněty ledvin, močového měchýře a otoky. Pomáhá zničit škodlivé mikroorganismy v trávicím traktu.
Čaj z listů černého rybízu
1 lžička drcených sušených listů se zalije 2 šálky vařící vody.
Nechte louhovat asi 20 minut. Můžete pít tento čaj s medem nebo cukrem.
Je užitečná při ženských chorobách, slabosti a únavě.
Příprava listů černého rybízu
Proč suším listy rybízu ročně? Ano, protože léčí mnoho nemocí
Čas na sběr listů, na čaj a vodu a odvary, je období od kvetení po plod. Toto zpravidla připadá na červen.
Sklízejí se pouze střední listy. Sušíme v jedné vrstvě v dobře větrané místnosti, pak skladujeme v plátěném nebo papírovém sáčku.
Nejlepší způsob, jak zpracovat rybíz: Šťáva plná vitamínů
Pro přípravu šťávy potřebujeme:
- 1-1,5 kg černého rybízu
- 10 g kyseliny citrónové
- cca 1 litr převařené vychladlé vody (max 1,5 l)
- třtinový cukr
Postup:
- Ovoce dobře omyjeme a očistíme.
- Pak přendáme do misky a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme.
- Přidáme vodu, smícháme a přendáme do uzavíratelných dóz.
- Vložíme do lednice a necháme 1-2 dny odstát v lednici.
Po uplynutí této doby přidáme cukr – v původem receptu uvádí 1 kg cukru na 1 litr šťávy, to se mi ale zdálo příliš mnoho – já použila asi 600 g třtinového cukru na celou dávku a zdá se mi to akorát – ochutnávejte. Dobře promícháme, aby se cukr rozpustil. Potom naplníme do čistých sklenic (já jsem je vydezinfikovala trochou alkoholu – hlavně víčka.
Skladujeme v chladničce a používáme podle potřeby. Pokud chcete, aby vám šťáva zastudena vydržela několik měsíců, přidejte konzervační prostředek který se přidává zastudena.