Máte je v zahradě a vůbec neznáte tento zázračný účinek: Černý rybíz vyléčí hlavně lidé po 50-tce a nemusíte je jen jíst!

0
(0)

Jan , 13. 06. 2020

Drobné bobulky v sobě skrývají množství vitaminů a minerálních látek prospěšných zdraví. Chutnají vám jen červené a bílé? Měli byste však vědět jednu důležitou věc - právě ty černé jsou nejzdravější. A nejen z rybízu, ale všech bobulí vůbec. Jejich účinky by však měly znát zejména lidé po 50-tce, kteří jsou nejvíce ohroženi propuknutím závažných chorob a postupným oslabováním mentálních schopností.

Černý rybíz jsou velmi bohaté na vitamín C 

Kromě toho jsou skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a železa. Už 100 g ovoce pomůže při průjmu a uleví při problémech s trávením. Na organismus působí močopudně a často se využívají při léčbě zánětu močových cest. Díky rutinu a citrínu jsou tmavé bobule vhodné pro lidi s křečovými žilami. Čaj ze sušených plodů a listů pijte při bolestech hrdla nebo zvýšené teplotě.

Zázrak pro pro naše tělo, kteří by měli znát hlavně lidé po 50-tce

Černý rybíz jsou ve vyšším věku velmi důležité při prevenci proti rakovině a jsou hlídačem zdraví kardiovaskulárního systému. Udržuje cévy pružné a zlepšuje jejich průchodnost.

Po 50-tce se postupně zhoršují mentální schopnosti a hrozí i propuknutí demence či jiných nemocí. I před tím vás chrání černý rybíz. Starším lidem se důrazně doporučuje jíst větší množství čerstvých černého rybízu.

Plody černého rybízu jsou absolutní jedničkou v počtu vzácných vitamínů a minerálů. Žádné jiné bobule se jim v tomto nemohou rovnat.

Černý rybíz zabraňují vzniku cukrovky a udržují stabilní hladinu cukru v krvi.

Černý rybíz dokáží pomoci při léčbě chronických onemocnění průdušek a horních cest dýchacích.

Celkově posilují imunitu.

Bobule a listy černého rybízu pomáhají při boji proti ledvinovým kamenům, regenerují játra a dýchací cesty, pomáhají zabránit vzniku aterosklerózy.

Odvary z černého rybízu mají protizánětlivé a dezinfekční účinky, pokud šťávou z bobulí sevřete, je velmi účinnáúčinná k léčbě anginy pectoris.

Kdo pravidelně konzumuje plody černého rybízu, vůbec se nemusí obávat infekčních chorob.

Zjistilo se, že všechny užitečné vlastnosti černého rybízu se dokonale zachovají i při zpracování plodů (jako džem, kompoty, sušené). Pokud pravidelně konzumujete produkty černého rybízu, bojujete proti chudokrevnosti, hypertenzi a žaludečním vředům.

Konzumovat byste je měli i při problémech s křečovými žilami, protože zlepšují jejich průchodnost.

Rybíz mohou působit jako mírné projímadlo. Pokud máte nedostatek vápníku v těle, lze jej nalézt v bobulích černých ríbezlí.Ríbezle mohou být černé nebo červené, bílé nebo zlaté. Všechny tyto různé odrůdy jediný druh růstu keřů a léčivých funkcí, které jsou přibližně stejné.

Léčí a nemusíte je vůbec jíst: toto dokáží rybízové ​​listy

Pokud se na vaší pokožce objevily vyrážky, svědění začalo bez zjevného důvodu a nevíte, co dělat - předem vyvařte listy rybízu a potom vývarem umývejte tvář nebo přidejte do koupele. Udělejte tak několikrát a zbavíte se svědění a vyrážky na kůži. To však ani zdaleka není vše:

Na bolavé kolena používám obklad z rybízu listů. Asi 30 listů listů černého rybízu uvařím v 500 ml vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočím hadřík, dáme na ni listy, přeložíme a ještě horký obklad přiložím na koleno. Přikryji fólií a obvážu teplým ručníkem. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.

Co obsahují listy černého rybízu:

  • Listy obsahují více vitamín C více než bobule, aktivně bojují se zlatým stafylokokům, bakteriemi a záněty.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí krevní cévy, čímž snižují riziko srdečního infarktu a mrtvice.
  • Podporují zdraví kostí, nehtů a zubní skloviny.
  • Pozitivně ovlivňují nervový systém a zvyšují odolnost vůči stresovým situacím.
  • Pozitivně ovlivňují metabolismus a odstraňují únavu a pocity těžkosti a slabosti.
  • Používají se jako podpůrná léčba při problémech s ledvinovými kameny.
  • Odstraňují z těla toxické látky.
  • Mají pozitivní vliv na reprodukční systém. Pomoc během menopauzy a odstraňují příznaky bolestivé menstruace.
  • Regulují činnost svalů.
  • Urychlují léčbu při onemocněních průdušek a horních cest dýchacích.
  • Sdílejte na tvorbě kostí a pojivových tkání.
  • Urychlují trávení sacharidů.
  • Normalizují fungování centrálního nervového systému.
  • Odvar z listů černého rybízu pomáhá odstraňovat z těla přebytečnou kyselinu močovou.
  • Proč suším listy rybízu ročně? Ano, protože léčí mnoho nemocí

Léčivá voda z listů rybíz

Nalijte čerstvé rybíz, zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu louhovat. Sceďte a pijte během dne.

Voda z listů černého rybízu, odstraňuje přebytečné množství purinu a kyseliny močové z těla, také se používané jako mírné projímadlo a při problémech s trávením.
Pomáhá zmírnit příznaky tuberkulózy a nachlazení.

Odvar z listů rybízu

Nalijte 300 ml vroucí vody na 50 g sušených listů a vařte 20 minut při nízké teplotě. Sceďte a pití.

Odvar z listů černého rybízu je výborným lékem na záněty ledvin, močového měchýře a otoky. Pomáhá zničit škodlivé mikroorganismy v trávicím traktu.

Čaj z listů černého rybízu

1 lžička drcených sušených listů se zalije 2 šálky vařící vody.

Nechte louhovat asi 20 minut. Můžete pít tento čaj s medem nebo cukrem.

Je užitečná při ženských chorobách, slabosti a únavě.

Příprava listů černého rybízu

Proč suším listy rybízu ročně? Ano, protože léčí mnoho nemocí
Čas na sběr listů, na čaj a vodu a odvary, je období od kvetení po plod. Toto zpravidla připadá na červen.

Sklízejí se pouze střední listy. Sušíme v jedné vrstvě v dobře větrané místnosti, pak skladujeme v plátěném nebo papírovém sáčku.

Nejlepší způsob, jak zpracovat rybíz: Šťáva plná vitamínů

Pro přípravu šťávy potřebujeme:

  • 1-1,5 kg černého rybízu
  • 10 g kyseliny citrónové
  • cca 1 litr převařené vychladlé vody (max 1,5 l)
  • třtinový cukr

Postup:

  • Ovoce dobře omyjeme a očistíme.
  • Pak přendáme do misky a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme.
  • Přidáme vodu, smícháme a přendáme do uzavíratelných dóz.
  • Vložíme do lednice a necháme 1-2 dny odstát v lednici.

Po uplynutí této doby přidáme cukr - v původem receptu uvádí 1 kg cukru na 1 litr šťávy, to se mi ale zdálo příliš mnoho - já použila asi 600 g třtinového cukru na celou dávku a zdá se mi to akorát - ochutnávejte. Dobře promícháme, aby se cukr rozpustil. Potom naplníme do čistých sklenic (já jsem je vydezinfikovala trochou alkoholu - hlavně víčka.

Skladujeme v chladničce a používáme podle potřeby. Pokud chcete, aby vám šťáva zastudena vydržela několik měsíců, přidejte konzervační prostředek který se přidává zastudena.