Bramborové nočky s mákem či marmeládou jsou výborným řešením rychlé, ale chutné večeře.

0
(0)

Jan , 29. 03. 2021

Přijde vám, že vaříte pořád to samé dokola? Zvlášť teď v době covidu, kdy se většina z nás stravuje výhradně doma, už vás prostě nenapadá čím uspokojit chuťové buňky celé rodiny? Pokud se k tomuto problému přidá ještě potřeba ušetřit pár korun, je to zapeklitá situace. Každá dobrá hospodyňka si ale dokáže poradit. Máme pro vás levný a chutný recept, jímž jistě potěšíte mlsné jazýčky vašich dětí, které si potrpí na sladké. Překvapte je výtečným sladkým obědem, který navíc zasytí na dlouhou dobu.

Rýžový nákyp, ovocné knedlíky a žemlovka

To jsou nejčastější sladká jídla, která si doma nebo v restauracích dopřáváme. Když je máte ale každé druhé pondělí, člověka tak nějak přejde chuť. Chtělo by to něco, čím rozbijete jednotvárnost opakujících se obědů. Co třeba bramborové noky v cukru s džemem?

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 35 dkg hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a rozmačkejte, nakrájejte nebo nastrouhejte najemno. Poté smíchejte s moukou, cukrem, vajíčkem, špetkou soli a olejem. Těsto hněťte na pomoučeném vále, dokud nebude hladké a tvárné. Následně vyválejte tenké válečky, které krájejte po cca 4-5 cm. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud noky nevyplavou na hladinu. Sceďte je a jemně promíchejte, aby se k sobě neslepily a posypejte cukrem. Podávejte s džemem, nejlépe poctivým domácím. Je možné ochutit také mákem, různými druhy namletých ořechů nebo medem.

Výhodou tohoto receptu je jeho univerzálnost. Proto si na bramborových nocích můžete pochutnat i ve slané variantě. Na sádle osmažte cibulku a přidejte anglickou slaninu. Můžete přihodit i různé druhy zeleniny nebo houby. Na závěr posypte strouhaným sýrem. Vaše chuťové buňky vám poděkují.