Letní jahodové mojito v podobě báječného kompotu

0
(0)

Dalibor , 21. 06. 2021

Připravte si lahodné letní mojito, které vám ve sklenici vydrží až do zimy. Potřebovat budete jen tři ingredience – jahody, mátu a citron. Originální a výborná chuť vás v létě osvěží, v zimě vám připomene horké letní večery. Pokud každý rok kompotujete ovoce, vyzkoušejte kromě klasiky také tento recept, nebudete litovat. Co budete potřebovat?

  • 500 g jahod
  • 2 plátky citronu
  • 1 větvičku čerstvé máty
  • 300 g cukru

Připravte si třílitrovou sklenici

Ingredience jsou rozpočítané na třílitrovou nádobu. Jahody nejprve omyjte, zbavte stopek a osušte. Nasypte je do připravené třílitrové nádoby spolu s pár plátky citronu a snítkou máty. Do nádoby nalijte vroucí vodu a nechte ji asi půl hodiny až čtyřicet minut odstát. Pak veškerou tekutinu z nádoby vlijte do velkého hrnce.

K tekutině v hrnci přidejte cukr a vařte, dokud se všechen nerozpustí. Mělo by to trvat asi dvě až tři minuty od bodu varu. Mátu v této fázi můžete ze směsi vyjmout, nebo ji tam ponechat. Hotový cukrový sirup s jahodami nalijte zpět do nádoby a zavíčkujte jako klasický kompot. Nechte sklenici stát dnem vzhůru, dokud nevychladne, a máte hotovo.

Sklenice musí být sterilizovaná

Zavařováním se vybrané ovoce konzervuje a sterilizuje. Základem je používat pouze zcela sterilní a čisté sklenice, jinak by se vám mohl kompot začít kazit. Pokud nemáte k dispozici speciální přípravky, omyjte alespoň sklenice i víčka horkou vodou, abyste se zbavili případných mikroorganismů. Ovoce by ve sklenici mělo být naskládané tak, aby nevznikaly velké mezery, ale aby na sebe zároveň netlačilo.

Tekutinu do sklenice lijte přes speciální nálevku, abyste zabránili tomu, že část sirupu ulpí na závitu. Jakmile kompoty zchladnou na pokojovou teplotu, můžete je odnést do sklepa nebo do spíže, kde je chcete skladovat. Svědčí jim tmavé a studené místo. Je dobré označit si vždy každou sklenici štítkem s druhem ovoce a datumu zavaření.