Recept na lehký čokoládový dort, který je na povrchu jako peřinka. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý.

0
(0)

Jan , 17. 03. 2021

Upečte si výtečný lehký čokoládový dort, který se sám rozplyne v ústech. Oproti jiným receptům nepotřebujete žádná vejce ani olej a jeho příprava je velmi rychlá. Tento dezert je lehký, porézní, chutný, okamžitě se sám rozplyne na ústech! Co vše budete potřebovat, si přečtěte níže:

  • 250 ml kefíru
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku

Postup přípravy a pečení

Nejprve zapněte troubu a zahřejte ji na 200 stupňů. Pak najděte dvě misky. Do první z nich nalijte kefír a jedlou sodu, do druhé pak přijde cukr, mouka a kakao.  V první misce tedy smíchejte kefír s jedlou sodou a důkladně promíchejte. Ve druhé misce pořádně rozmíchejte všechny ostatní suché přísady, které do dortu patří (cukr, mouka a kakaový prášek). Až budete mít obě misky důkladně promíchaný, slijte je do jedné. Pokud nemáte obě misky stejné, zvolte tu větší. Získáte hnědé těsto, které se spojí ve středně tuhou hmotu. Opět je velmi důležité těsto důkladně sjednotit.

Vymažte formu, ve které budete dort péct. Vymazávat můžete máslem, sádlem, olivovým olejem či jakýmkoli jiným rostlinným tukem. Těsto pomalu nalijte do formy a postarejte se, aby bylo všude rovnoměrně rozložené. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů troubě po dobu zhruba 25 minut. Dort pravidelně kontrolujte propíchnutím špejlí. Hotový dort se nebude lepit na špejli. Nenajdete na ní sebemenší kousek nalepeného těsta. Můžete také péct ve vícevařiči na režim "pečení" přibližně 45 minut.

Upečený dort vyjměte z trouby, a ještě za tepla vyndejte z formy. Teď ho namažte zakysanou smetanou s trochou cukru a posypte kakaem. Použít můžete také jakýkoli jiný krém, džem, kondenzované mléko, čokoládu, karamel a jiné. Nahoře může být posypán ořechy, strouhaným kokosem, kandovaným ovocem, kompotovaným ovocem a dalším. Po ozdobení dejte dort ztuhnout do lednice.