Na jaře si dělám sirup z pampelišky a listů jitrocele. Je výborný při astmatu, bronchitidě a zápalu plic, kašli a pomáhá při zažívacích potížích.
Sirup je bohatý na vitaminy a živiny, je také výborným pomocníkem při zánětech a bolestech v krku.
Zdravotní účinky pampeliškového sirupu
- pomáhá při zápalu plic a bronchitidě
- usnadňuje odkašlávání
- léčí záněty v ústní dutině
- pomáhá při angíně pectoris
- úleva při zažívacích potížích
- pomáhá při průjmech a střevních potížích
- pomáhá při nachlazení a virózách
- posiluje imunitu
Potřebujeme:
- květ pampelišky
- list jitrocele
- 1,5 kg krystalového cukru, třtinového cukru nebo akátového medu
Postup:
Dbejte na to, abyste obě složky tohoto sirupu sbírali na čistých místech mimo silnice. Ideální je sbírat po dešti, abyste nemuseli složky omývat - zejména ne pampelišku, která obsahuje většinu živin čerstvě natrhaná, neomytá.
- Pampelišku smíchejte s listy jitrocele a začněte vrstvit do jedné větší či menší nádoby.
- Střídejte vrstvy rostlin a cukru a takto pokračujte, dokud nebude nádoba plná. Poslední vrstvu musí tvořit cukr.
- Na horní část nádoby položte celofán, několikrát propíchněte horní část a zajistěte gumičkou. Postavte na parapet na slunce za sklo a nechte 2-3 týdny kvasit.
- Cukr se bude pomalu měnit na sirup.
- Sirup se usadí na dně nádoby a bylinky se stlačí do horní části nádoby.
- Proto je třeba je každý den, třeba i 2-3krát denně, do sirupu opět stlačit. V opačném případě mohou začít na povrchu plesnivět a nebudou se dostatečně vyluhovat.
- Po 14 dnech sirup sceďte, dobře vymačkejte, abyste neztratili cenný sirup, nalijte do sklenice a uložte do lednice.
- Při přecedění do sklenic a uložení v chladničce může sirup ještě kvasit a postupně se vyluhuje.
- Sedlina na dně sklenice není na škodu, ale po nějaké době můžeme sirup opět přefiltrovat.
-
V době nemoci užívají dospělí 3x denně jednu čajovou lžičku, děti poloviční dávku.
-
V chladničce vydrží šest měsíců až rok.