Bezinky patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. lidé ji už celá staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ji používali na zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin. I dnes květ černého bezu mnoho lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.
Bezinky a její účinky na zdraví
Černý bez je účinnou bylinou, která dokáže "udělat" mnohé zdravotní problémy, podívejte se na to a snad pomůže i Vám.
- Silná podpora imunity, chrání buňky před radikály
- Antivirové, antibakteriální účinky
- Antiseptické a detoxikační účinky
- Mírné antibiotické účinky
- Podporuje pocení (chřipka ...)
- Podporují trávení, pročišťují trávicí trakt
- Odstraňuje zácpu, upravuje stolici
- Odstraňuje plynatost a bolesti břicha
- Udržuje zdravé dýchací cesty
- Eliminuje záněty, kašel a hleny
- Vhodná při rýmě, chřipce, alergii, bronchitidě
- Močopudný účinek, čistí ledviny a močové cesty
- Uvolňuje z těla kyselinu močovou
- Eliminuje bolesti kloubů (revma, Dna ...)
- Zklidňuje nervový systém
- Eliminuje stres
- Zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
- Podporuje hojení pokožky (vyrážky, ekzémy, poranění)
- Dezinfikuje a urychluje hojení kůže
Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.
Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.
Léčivý bezový sirup bez cukru
Vynikající velmi chutný recept na bezový sirup bez cukru. Je nejen vynikající na ochucení limonád, koláčů a dezertů.
Na léčivý bezový sirup potřebujeme:
- cca 35 květů bezu
- 1,5 l převařené a vychladlé vody
- 900 ml akátového medu
- 6 citronů v bio kvalitě
Postup:
Květiny bezu nathajte na místech, která nejsou prašné - ideální dále od silnic a za slunečného dne.
Květy bezu ručně probereme, a do velkého poháru nastříháme jen kytičky bez zelených částí.
Květy zalijeme vodou, tak aby byly ponořeny, přidejte na plátky nakrájíme citrony a pohár zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou. Necháme odstát alespoň 24 hodin na tmavém a chladném místě.
Potom Bezinky scedíme a vymačkáme všechnu šťávu z květů a citronů a přelijeme do hrnce.
Přidáme citrónovou šťávu ze zbývajících citronů (přeceďte přes sítko), med a sirup přivedeme na mírném ohni do varu. Vaříme 5 minut a potom sirup opatrně přelijeme do teplých vysterilizovaných sklenic. Dobře uzavřeme a necháme zabalené v dece / utekáru úplně vychladnout.
Skladujeme v komoře na tmavém místě, a po otevření jej skladujte v chladničce. Bezinkový sirup nemusíte používat jen do limonád, jde io vynikající sladidlo do koláčů a nepečených dezertů.