Přinášíme čtyři varianty na výrobu skvělého arašídového dortu vhodného i pro vegany a s nízkým obsahem karbohydrátů. Určitě s ním na večírku sklidíte úspěch.
Arašídy jsou velmi oblíbenou luštěninou brazilské kuchyně. Tam tvoří součást sladkých i slaných receptů a lze je také jíst čistě jako svačinu. Je to zdravé jídlo a také zdroj energie, dobrých tuků, vitamínů a minerálů. Takže nyní s využitím této pochoutky vytvoříme arašídový dort.
Tyto čtyři recepty na arašídový dort uspokojí všechny vaše chutě. Tradiční varianta s polevou, jeden nízkokalorický pro dietáře, jeden veganský a jeden s náplněmi a brigadeiro polevou pro večírky.
Jednoduchý dort s polevou
Tento recept obsahuje jednoduché přísady, které má většina z vás obvykle doma. Je hotový za hodinu a je výborný třeba k snídani.
Složení
Ingredience na těsto
Žloutky: 3 kusy
Cukr: 1 šálek
Pšenice: 2 šálky
Margarín: 1 šálek
Pečené arašídy, oloupané a mleté: 1 šálek
Kukuřičný škrob: ½ šálku
Bílky: 3 jednotky
Prášek do pečiva: 1 lžíce;
Mléko: ½ šálku
Ingredience na polevu
Mléko: 1 polévková lžíce;
Moučkový cukr: 1 šálek
Pečené arašídy, oloupané a mleté: ½ šálku
Příprava:
Začněte předehřátím trouby na 180 ° C. Natřete formu margarínem a posypte pšenicí, aby se dort nelepil.
Do mixéru vložte cukr, margarín a žloutky. Utřete do krémova.
Mixér udržujte na nízké až střední rychlosti a střídavě přidávejte pšenici, mléko, kukuřičný škrob a arašídy.
Když je vše dobře promíchané, vypněte mixér a rozmíchejte lžící droždí. Přidejte jemně vyšlehaný sněhobílý prášek.
Vložte těsto do pánve a pečte asi 35 minut, nebo dokud neprojde testem párátka. Nechte ho vychladnout.
Polevu připravte smícháním mléka s cukrem v misce. Poté zalijeme vychlazeným dortem, posypeme arašídy a necháme zaschnout. Pak je připraven ke konzumaci.
S kakaem a nízkým obsahem sacharidů
Pro ty, kteří drží dietu, máme tento velmi jednoduchý arašídový dort se zdravými přísadami, když mají chuť na něco sladkého.
Předehřejte troubu na 180 ° C, formu vymažte tukem a moukou.
V misce nebo mixéru smíchejte mléko, arašídové máslo, olej a ocet. Poté přidejte cukr a promíchejte.
Smíchejte suchých ingredience. Když je těsto homogenní, vložte ho do formy a pečte asi půl hodiny.
Je připraven. Je-li to žádoucí, rozpusťte mléčnou čokoládu s trochou oleje a arašídového másla a přelijte ji.
Plněný arašídový dort pro večírky
Toto je komplikovanější verze s náplní, která je ideální pro narozeninové oslavy.
Složky těsta:
8 vajec
Margarín: ½ šálku
Pšenice: 2 šálky
Droždí: 1 dezertní lžička
Cukr: 1 a ½ šálku
Sirupové přísady1.
Cukr: ½ šálku
Voda: 1 ½ šálku
1 jablečná slupka
Složky první náplně:
Tlakové vařené kondenzované mléko: 1 plechovka;
Pečený arašíd bez slupky a bez soli 1 šálek
Máslo: ½ lžíce
Cukr: 2 šálky
Složky druhé náplně
Chantilly: 200 gramů;
Arašídové máslo: 1 šálek
Kondenzované mléko: 1 plechovka;
Pražené arašídy bez slupky a bez soli: 1 šálek
Máslo: 1 polévková lžíce
Způsob přípravy těsta:
Rozpusťte margarín a nechte jej vychladnout.
Do mixéru přidejte vejce a cukr a vyšlehejte vysokou rychlostí, aby byly hladké a lehké. Přidejte studený rozpuštěný margarín a šlehejte mírněji.
Dále přidejte prosetou pšenici a droždí. Jen smíchejte.
Těsto vložte do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 ° C, dokud neprojde test párátkem, tedy asi 25 minut. Těsto necháme vychladnout, aby se neroztopilo.
Jak připravit sirup
Sirup slouží k navlhčení vrstev těsta, aby byl dort více měkký. Vložte všechny přísady do pánve a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechejte vychladnout.
Jak připravit první náplň
Den předem vychlaďte plechovku kondenzovaného mléka.
Vložte cukr do pánve a nechte z něj udělat karamel. Když je zlatý, přidejte arašídy a máslo. Nechejte asi 30 sekund a přeneste do vymaštěné formy, aby vyschl a ztvrdl a stal se křupavým.
Poté jej rozbijte na kousky tak, že jej vložíte do plastového sáčku a udeříte do něj válečkem. Nakonec v misce smíchejte křupavou kaši s vařeným kondenzovaným mlékem.
Jak připravit druhou náplň
Smíchejte arašídové máslo s chantilly.
Jak připravit pokrytí
Vložte všechny přísady do pánve a míchejte, dokud nezačne vřít. Jakmile bubliny začnou vystupovat, vypněte je, aby byla poleva hladká. Nechte vychladnout.
Spojení
Těsto rozkrojte na polovinu, vodorovně, dvakrát, a vytvořte 3 vrstvy. Navlhčete spodní vrstvu sirupem, aniž byste to přehnali, jen aby se zvlhčilo. Umístíme vrstvu první náplně a přikryjeme dalším plátem těsta.
Opakujte postup zvlhčování sirupem na druhou vrstvu těsta a položte vrstvu druhé náplně. Zakryjte třetinou těsta.
Navlhčete třetí vrstvu těsta a celý koláč zakryjte polevou. Nakonec ozdobíme praženými a mletými arašídy.