Pokud používáte při vaření kostky bujónu, měli byste vědět tato nebezpečná rizika. Málokdo si to uvědomuje.

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2020

Bez ohledu na značku výrobce, všechny bujónové kostky nejsou dobrá. Hodně lidí si stále myslí, že se jedná o koncentrovaný vývar, ale to je velký omyl. Jejich základní složkou je sůl ztužená v palmovém tuku, zahuštěná maltodextrinem a obohacená o chuť glutamátu monosodného, cukru a dalších umělých příchutí. Obarvená je karamelem a konzervovaná propylgalátem.

Nic z toho nezní zrovna chutně, že? Přírodní složky, mezi které se řadí masový extrakt, cibule, petržel a další podobné, obsahují pouze 3 procenta složení celého produktu. To je šíleně málo a znamená to, že své polévky a omáčky dochucujete pomocí nebezpečné chemie, která v těle nemá co dělat. A přitom o tom vůbec nevíte! Podívejme se na jednotlivé složky bujónu a jejich vliv na lidské tělo. Věnovat se budeme zejména těm hlavním, jako je:

  • sůl,
  • palmový olej,
  • maltodextrin,
  • glutaman sodný.

Sůl a olej

Sůl je pro lidský organismus samozřejmě nezbytná, stejně jako pro jiné zástupce živočišné říše, ale nesmí se to s ní přehánět. Při nadměrné konzumace soli se zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice a infarktu. Budete mít větší žízeň a vašemu trávení to také neprospěje. V kombinaci s tuky, barvivy a konzervačními látkami se jedná o čistý hazard se zdravím.

 

Palmový olej je obecně považován za vysoce škodlivý. Jde o nositele tzv. trans tuků, které jsou zodpovědné za aterosklerózu, infarkt a mozkové příhody. Zároveň přispívá k inzulínové rezistenci a rozvoji cukrovky typu II. Ať se na něj díváte z jakéhokoli pohledu, nejde o nic pozitivního, co by mělo přijít do vašeho těla. Proto byste se měli vyhnout všem produktům, které ho obsahují.

Maltodextrin

Tuto složku můžete na trhu běžně sehnat a je určená především vrcholovým sportovcům, kteří potřebují větší množství energie. Pro běžné jedince ale vhodná není. Má negativní vliv na bakteriální flóru v zažívacím traktu, vysoký glykemický index a zvyšuje hladinu cukru v krvi. A nic z toho rozhodně nechcete. Bohužel i tato látka je obsažena ve vašem oblíbeném bujónu.

Glutaman sodný

Glutaman asi není třeba dlouho představovat. Většina lidí ví, že není zdravý a měli by se mu vyhýbat. Možná ale nevíte, proč. Při nadměrné konzumaci může vyvolat kožní alergie, tachykardii, bolesti hlavy, zvracení, nepravidelný srdeční rytmus, závratě i deprese. V důsledku vyšší produkce acetylcholinu a snížení absorpce glukózy může dojít ke zvyšování tělesné hmotnosti.

Stejně tak blokuje neurologické funkce hypotalamu, který je odpovědný za kontrolu vaší chutě k jídlu. To znamená, že i přesto, že jste plní, tělo má stále pocit, že je hladové. Z toho důvodu více jíte, což je dalším důvodem pro zvyšující se váhu. A přibírat určitě nechcete. Navíc vývar i omáčku můžete doma uvařit výborné i bez přidání této zbytečné a zdravotně nebezpečné kostky.

👍 Tento návod je užitečný