Toto je zřejmě nejšílenější studia, jakou jsem letos viděl. Její důsledky mohou být dalekosáhlejší, než si dokážeme představit.
V současnosti lidé s vysokou hladinou cholesterolu užívají každý den léky na jeho snížení, které však samy o sobě představují velké zdravotní riziko.
Nejčastěji jde o léky ze skupiny statinů. Ty mají mnohé závažné vedlejší účinky, například způsobují svalovou slabost, bolesti a také mohou vážně poškodit mozek.
Nedávno vědci uskutečnili objev, který může zcela vyřešit problém s vysokým cholesterolem a doslova zmást z povrchu země obrovský byznys s léky na jeho snižování.
Brazilské (pára) ořechy a cholesterol.
V zmíněné studii se vědci zavázaly zkoumat, jaký vliv bude mít konzumace brazilských ořechů na hladinu cholesterolu v krvi.
Testovaným dobrovolníkům podali dávky 0, 5, 20 a 50 gramů brazilských ořechů (přibližně 0, 1, 4 a 10 ořechů) a potom v různých časových intervalech měřili jejich hladiny špatného LDL a dobrého HDL cholesterolu.
Výsledky jejich přímo šokovaly.
Hladiny špatného cholesterolu se začaly snižovat a dobrého zvyšovat již po 9 hodinách od konzumace. A nejúžasnější na tom bylo, že k tomu stačila jediná dávka brazilských ořechů!
Pro srovnání, lékům trvá přibližně 4 dny, dokud se po nich začnou hýbat hodnoty cholesterolu v krvi a musí užívat každý den.
K výraznější úpravě hladin docházelo již při dávce 20 gramů, čili přibližně 4 až 6 brazilských ořechů. Podrobnější uvedený vývoj ukazují následující grafy z předmětné studie:
Graf 1 – Zlý LDL cholesterol
Graf 2 – Dobrý HDL cholesterol
Pokud se na zmiňované grafy podrobněji zahledíte, vyplývá z nich ještě jedno velmi důležité zjištění. A to, že hladiny cholesterolu se nejenže upravily už po 9 až 24 hodinách, ale vydržely celých 30 dní.
Jinými slovy: Namísto každodenního užívání léků s potenciálně nebezpečnými vedlejšími účinky stačí jednou za měsíc zkonzumovat 20 až 50 gramů brazilských ořechů a máte po starostech.
Za což vděčí para ořechy svému účinku na cholesterol.
Vědci předpokládají, že za svůj účinek na snižování špatného a zvyšování dobrého cholesterolu vděčí para ořechy především vysokému obsahu selenu.
Selen je v těle součástí přibližně 20 enzymů, které mají silné antioxidační účinky. Dokáže chránit tělo před degenerativními onemocněními jako jsou cukrovka či laterální skleróza.
Je velmi důležitý i pro správnou funkci imunitního systému, kardiovaskulárního systému (zejména ochrana před ischemickou chorobou srdeční) a brání také oxidaci lipidů.
V této studii se ukázalo, že další vlastností selenu je ochranný účinek na cholesterol.
Velkou předností brazilských ořechů je, že obsahují vysoké množství i jiných důležitých živin jako například:
- nenasycené mastné kyseliny
- bílkoviny
- vláknina
- minerály hořčík, fosfor, vápník, zinek, železo, draslík a měď
- vitaminy E a B6
Závěr:
Jak jsme již uvedli v úvodu, jde zřejmě o nejdůležitější objev roku, který vás může ušetřit od užívání nebezpečných léků na snižování cholesterolu.
Pokud se to netýká přímo vás, ale máte v rodině nebo mezi přáteli lidí, kteří berou na cholesterol léky, určitě tento článek s nimi sdílejte!
Bez pochyb vám za to budou do konce života vděční.