Když zjistíte, co dokáže banánová slupka s obvodem vašeho pasu, přestanete ji vyhazovat

0
(0)

Dalibor , 14. 02. 2020

Lidé obvykle vyhazují banánovou slupku, protože si myslí, že jen dužina obsahuje všechny dobré živiny, minerály či vitamíny.

To však vůbec není pravda. Ve skutečnosti více než polovina všech důležitých nutričních látek se nachází právě v banánové slupce.

Proto, pokud jste dosud banánovou slupku vyhazovali, dělali jste velkou chybu!

V mnoha částech světa je zvykem, že tam lidé konzumují celé banány, včetně slupky. Časem také přišli na řadu dalších způsobů, jak ji využít.

Kromě jiných věcí je banánová slupka velmi vhodná na hubnutí. No a právě o tomto jejím využití si řekneme více v tomto našem dnešním článku.

Jak vám banánová slupka pomůže zhubnout


Pojďme se nyní podívat na to, co všechno obsahuje slupka z jednoho průměrně velkého banánu a jak to prospívá hubnutí:

12% denní doporučené denní dávky vlákniny - vláknina pomáhá trávení a snižuje riziko cukrovky. Tělo tak lépe využívá energii ze stravy a neukládá ji do tuků.

17% denní doporučené dávky vitamínu C - tento vitamín výrazně posiluje imunitu. Dobrá imunita je základem fyzického i duševního zdraví, což je při hubnutí důležité.

20% denní doporučené dávky vitamínu B6 - uvedený vitamín je velice potřebný při přeměně potravy na energii. Neefektivní metabolismus vede k ukládání tuků.

12% denní doporučené dávky draslíku - draslík pomáhá dělení buněk, tkání a obnově orgánů v celém těle.

8% denní doporučené dávky hořčíku - hořčík je extrémně důležitý při tělesné produkci energie, regulaci glukózy v krvi a udržování zdravého krevního tlaku.

Pokud zkonzumujete dužinu banánu spolu se slupkou, získáte tak dvojnásobek všech výše uvedených nutričních látek.

Banány navíc obsahují i ​​trochu vitamínu B12 (který se jinak nachází téměř výlučně v mase), což ocení hlavně vegetariáni.

Jaký banán je nejlepší - žlutý nebo zelený?


Možná jste už slyšeli různé diskuse o tom, zda jsou lepší zralé nebo ještě ne zcela zralé banány.

Co se týče hubnutí, tak zde se více hodí spíše zelenější banány (samozřejmě ne úplně zelené, které jsou trpké a nedají se velmi jíst).

 
Mírně nedozrálé banány obsahují totiž vyšší podíl prebiotik (vlákniny). Zelenější, respektive zeleno-žlutá slupka banánu kromě toho pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu v krvi.

Jde o hormony, které ve vás nabuzuje pocit štěstí a relaxace, což je významné zejména pro kontrolu emočního či impulzivního jedení.

Pokud vám nechutnají nedozrálé banány, pak samozřejmě můžete konzumovat i žluté. Vyhýbejte se však příliš přezrálým, protože ty mají nejvyšší podíl ovocných cukrů.

Jak konzumovat banánovou slupku


Obecně platí, že slupky nejen banánů, ale každého ovoce obsahují vyšší podíl prospěšných fytonutrientů. Ty jim dodávají i hořčejší chuť.

Před konzumací slupky je vhodné ji dobře omýt namočením ve vlažné vodě na 5 až 10 minut s přidáním octa nebo jedlé sody.

Tím jejich zbavíte pesticidů a látek, kterými jejich prodejci a pěstitelé postřikují. Banány je nejlepší umýt ještě předtím, než se oloupou.

Slupky pak můžete konzumovat následujícími způsoby:

  • Odřízněte obě konce a slupku rozmixujte v mixéru s ostatními surovinami při přípravě smoothies.
  • Slupku můžete chvíli povařit ve vodě a připravit si takto banánový čaj.
  • Banánovou slupkou se dají nahradit brambory během přípravy vařených jídel.
  • Při její konzumaci klidně buďte kreativní. Lepší jsou však nevařené jídla, protože takto si banánová slupka zachová více svých prospěšných živin.