Při čištění chrupu nezapomínejte na svůj jazyk. Nebudete věřit, jak je to důležité pro vás organismus.

0
(0)

Jan , 11. 10. 2020

Každý den trávíme nějaký čas péčí o naše tělo, ať už v zájmu zdraví nebo čistě z estetických důvodů, případně obojí. Ale děláme skutečně všechno tak důkladně a svědomitě, jak je to potřeba? Nebo je tu něco, co nám uniká a má nezanedbatelný vliv na náš organismus? Jednou z takových oblastí je hygiena ústní dutiny, které nejspíš mnozí z nás už věnují pozornost jen automaticky a nijak důkladně.

Nejen zuby, ale i to červené

Kartáčování či čištění jazyka je stejně důležité jako čištění zubů. Kolikrát to nejspíš i víme, jenže naše denní rutina už je tak zažitá, že si na to vzpomeneme až po opuštění koupelny, při čtení nějakého časopisu o zdraví nebo návštěvě doktora, který se nám dívá do úst. Přitom na povrchu jazyka dochází k nejčastějšímu a nejvyššímu množení bakterií.

To má na svědomí nejen nepříjemný dech, ale obvykle i zárodky mnohých chorob. A protože jazyk vystavujeme „na odiv“ při každé komunikace s jinými lidmi, můžeme je taky o to snadněji něčím nakazit. Pravidelným čištěním jazyka tak lze předejít nejčastějším onemocněním, kterými jsou nachlazení a kašel či další nepříjemné stavy projevující se hlavně v krku a ústní dutině.   

Jak si kartáčovat a čistit jazyk?

  • Na zubní kartáček dáme pastu a trochu jedlé sody.  
  • Prvním krokem je kartáčování předku jazyka a pak postupování dozadu do hloubi ústní dutiny.
  • Čím dále se dostanete, tím více redukujete rizika zánětů a chorob.
  • Nejspíš budete trochu bojovat s dávivým reflexem.

Po kartáčování si ústa několikrát vypláchněte vlažnou vodou. Nezapomeňte také důkladně vyčistit a dezinfikovat samotný kartáček, abyste odstranili všechny bakterie nabrané z úst. Jinak by se mohly snadno dostat zpátky při dalším čištění zubů. Kromě odstranění zárodků chorob vám toto čištění zvýší chuťovou citlivost a osvěží váš dech, takže nemusíte utrácet za mentolky.