Jídlo za pár korun několik dní před výplatou: máme pro vás několik tipů, které chutnají BOŽSKY.

0
(0)

Dalibor , 09. 03. 2021

Ať už patříte mezi lidi, kteří musí každou korunu v kapse obrátit, nebo mezi ty, kteří si prostě rádi nechají nějaké peníze stranou, může se vám hodit inspirace z dnešního článku. Nabízíme vám několik receptů, které můžete použít jako obědy nebo večeře, a za které nezaplatíte více, než 60 Kč. Přitom se nebude jednat o jídla, která nebudou chutnat! Výsledkem je vydatný pokrm, který je navíc jednoduchý na přípravu.

Zelné placky

Zelí je poměrně levným druhem zeleniny, který se dá použít na mnoho různých způsobů. Zkuste si z nich připravit jednoduché placky. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 400 g zelí,
  • 1 ks cibule,
  • 200 ml kefíru,
  • 1 vejce,
  • 1 stroužek česneku,
  • 3 až 5 lžic hladké mouky,
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku do pečiva,
  • sůl, pepř, bylinky podle chuti,
  • olej na smažení.

Zelí a cibuli nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř. Pořádně promíchejte a přidejte vejce, kefír, a mouku smíchanou s práškem do pečiva. V případě, že je směs příliš řídká, mouky přidejte. V pánvi rozpalte olej a ze směsi odebírejte trochu, ze které na pánvi vytvoříte placičku. Tu pak osmažte z obou stran dozlatova.

Selský kastrol

Tentokráte nabízíme recept masový. Budete na něj potřebovat:

  • 250 g mletého vepřového masa,
  • 150 g rýže,
  • 1 mrkev,
  • 1 cibuli,
  • 150 ml vody,
  • 2 lžíce slunečnicového oleje,
  • 400 g brambor,
  • 50 g tvrdého sýra,
  • 1 lžíci rajčatového protlaku,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • majoránka,
  • sůl a pepř.

Cibuli nakrájíme na jemno a smícháme ji se strouhanou mrkví. Společně je osmahneme na pánvi s olejem. Poté přidáme i rýži a vodu a vaříme 15 minut. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout. Následně ji smícháme s mletým masem, ochutíme solí a pepřem podle chuti a mokrýma rukama tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Společně s masovými kuličkami je ukládáme do pekáče a pečeme na 185 °C asi 30 minut. Mezitím si z protlaku, zakysané smetany, vody, soli a majoránky připravíme omáčku. Tu pak nalijeme do pekáče a zapečeme ještě 10 až 15 minut. Před podáváním ještě posypeme sýrem, koprem nebo petrželkou.

Zelné řízky

Opět jeden zelný recept. Na jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 1 hlávku zelí,
  • 3 vejce,
  • strouhanku,
  • olej na smažení,
  • brambory nebo bramborový salát na smažení.

Základem je ponechat košťál. Díky němu budou listy zelí pěkně držet pohromadě. Zelí přepulte a pak krájejte na měsíčky tak, aby tyto měsíčky byly v nejširším místě maximálně 2 cm široké. Poté už můžete odstranit přebytečnou část košťálu – ale jenom tolik, aby listy držely při sobě. Takto upravené zelí povaříme asi 5 minut v osolené vodě. Poté obalujeme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Následně zelí osmažíme na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova. Podáváme s vhodnou bramborovou přílohou.

Polévka s bramborovými knedlíčky

Polévka je grunt, a proto mnohdy vydá za hlavní chod. Na tuto budete potřebovat:

  • 1,5 lžíce sádla,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • sladkou mletou papriku,
  • pálivou mletou papriku,
  • 1 kořen petržele,
  • 1/3 kořene celeru,
  • 2 mrkve,
  • sůl.

Na knedlíčky budeme potřebovat toto:

  • sůl a pepř,
  • petrželku,
  • 1 žloutek,
  • 20 g másla,
  • 50 g mouky,
  • 4 vařené brambory.

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek, na kostičky nakrájený petržel, celer a mrkev. Poté přidáme trochu papriky – sladké i pálivé. Krátce osmahneme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Mezitím si připravíme knedlíčky. Brambory rozmačkáme nebo nastrouháme, přidáme máslo, mouku a žloutek. Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme najemno nasekanou petrželku. Z této směsi tvoříme malé knedlíčky a ty před koncem vaření vhodíme do vařící polévky. Povaříme asi tři minuty a podáváme.