Recept na babiččino univerzální těsto pro jakékoliv pečení! Vydrží v lednici až 7 dní a cokoli z něj je skvělé.

0
(0)

Dalibor , 26. 02. 2021

Je víkend a vy máte chuť upéct váš oblíbený dezert? Pak nečekejte na vykynutí těsta a použijte to, které máte již týden připravené v lednici právě pro tuto příležitost. Zní to jako pohádka? S tímto receptem budete připraveni vždy na nečekanou návštěvu nebo vaše chutě.

Ať už máte chuť na cokoliv…

Dostali jste chuť na slaný koláč, sladké buchty nebo snad vaše oblíbené pečivo? Pak si ho připravte jednoduše a rychle. Nečekejte na to, než vám vykyne těsto. Připravte si ho klidně týden dopředu a nechte těsto připravené ve vaší lednici. Je to naprosto jednoduché.

Pro přípravu těsta si připravte:

  • 50 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 200 g másla
  • půl čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 500 g polohrubé mouky

V teplém mléce rozmíchejte droždí. Do směsi přidejte cukr i sůl a vše důkladně promíchejte. K rozmíchané směsi přidejte rozpuštěné máslo a nebo margarín. Pak už stačí pouze přidat polohrubou mouku a pečlivě propracovat až do konzistence tuhého těsta.

Výsledné těsto vytvarujte to válce nebo malého bochníku a zabalte pevně do potravinové folie. Zabalené těsto by nemělo být vůbec v kontaktu se vzduchem. Pokud chcete těsto rovnou použít pro pečení, pak ho alespoň na půl hodiny nechte ztuhnout v lednici. Jestliže se do pečení hned nepustíte, pak vám v lednici takto zabalené vydrží až sedm dní.

S těstem připravíte kdejakou pochoutku

Po rozbalení těsta z potravinové folie máte hned k dispozici skvěle ztuhlé a vláčné, vykynuté těsto. S ním můžete pak kdykoliv připravit chutné pečivo nebo například plněné rohlíčky či šátečky. Těsto je také skvělé pro přípravu chutných buchet. Výbornou volbou je také sladký nebo slaný koláč. Slané koláče jsou perfektním pokrmem, který můžete připravit pro svou návštěvu. Například slaný koláč se špenátem nebo dobrým salámem bude chutnat každé vaší návštěvě.