Recept na banánový dezert s čokoládou, který zvládne i začátečník a všichni si ho zamilují.

0
(0)

Dalibor , 04. 03. 2021

Nejste zrovna zkušený pekař či pekařka, ale přesto byste své hosty rádi překvapili lahodným dezertem? V následujícím článku vám představíme dva jednoduché recepty na skvělé moučníky, které zvládnete i bez zkušeností s pečením.

Banánový dort s glazurou

Na těsto budete potřebovat tyto ingredience:

  • 300g cukru krystal
  • 300g hladké mouky
  • 300ml mléka
  • špetku soli
  • 4 vejce
  • 50g kakaa
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 50ml rostlinného oleje
  • 60g másla
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 4 banány

Mouku prosejte přes sítko a smíchejte všechny suché přísady. Přidejte všechny ostatní ingredience. Těsto promíchejte nejprve vařečkou a poté ho vyšlehejte ručním mixérem dohladka. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vylijte do ní těsto. Banány do těsta rovnoměrně zapíchejte, nalámané na poloviny nebo menší kusy. V předehřáté troubě pečte na 180°C, 60 – 75 minut. Zda je těsto upečené zjistíte tak, že do něj zapíchnete dřevěnou špejli – pokud na ní neulpívá syrové těsto, je hotovo. Po upečení polijte dort glazurou. Na tu budete potřebovat:

  • 70ml mléka
  • 20g kakaa
  • 70g cukru krystal
  • 40g másla

Mléko s cukrem a kakaem vařte na mírném plameni, dokud se všechny přísady hezky nepropojí. Poté vypněte sporák a přimíchejte máslo. Připravenou glazurou polijte upečený dort. Navrch můžete jako bonus nasypat kokos nebo nasekané ořechy.

Makové řezy s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou

Na těsto budete potřebovat:

  • 6 vaječných bílků
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce cukru
  • 5 lžic mletého máku
  • 10 lžic mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 5 lžic teplého mléka
  • pár kapek vanilkového aroma

Vaječné bílky s cukrem ušlehejte. Do sněhu opatrně přimíchejte všechny ostatní ingredience. Těsto promíchejte důkladně, ale opatrně a pomalu, aby sníh „nespadl“. Směs rozlijte rovnoměrně na pečící plech (24x30cm) s pečícím papírem. Pečte na 200°C po dobu 10 – 15 minut. Po upečení nechte těsto zchladnout a rozdělte ho na 3 stejné díly. Mezi ně namažte krém, na který budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 500ml mléka
  • 6 lžic cukru
  • 250g másla

Uvařte puding podle návodu na sáčku. Do něj nakonec přimíchejte na kostky nakrájené máslo a žloutky vyšlehané s cukrem. Šlehejte dohladka. Hotové řezy nakonec po vychladnutí zalijte čokoládovou polevou, kterou získáte rozpuštěním 100g tmavé čokolády s lžící rostlinného oleje ve vodní lázni. Řezy nechte 2 hodiny vychladnout a rozkrájejte.