Jedno ovoce čistí artérie lépe než všechny léky na cholesterol

0
(0)

Dalibor , 20. 01. 2020

Jeden velmi moudrý člověk jednou řekl:

Budoucnost prevence a léčby kardiovaskulárních onemocnění nebude nalezena ve vaší medicínské skříňce, ale spíše na vaší kuchyňské desce nebo ve vaší zahradě na stromě.

Granátové jablko dokáže zabránit onemocněním tepen


Nová studie publikovaná v žurnálu Atherosclerosis (arterosklerózy) potvrdila, že extrakt z granátového jablka může zabránit a dokonce i zvrátit primární patologii spojenou s úmrtností na srdeční onemocnění.

Konkrétně měli na mysli onemocnění zvanému arterosklerózy, která se vyznačuje ucpáváním artérií tím, že se v nich hromadí tuky.

Při pokusu byl myším s náběhem na spontánní blokaci koronární artérie podávaný ve vodě na pití během dvou měsících extrakt z granátového jablka.

Přestože léčba granátovým jablkem zvýšila u těchto myší hladinu cholesterolu s velmi nízkou hustotou, výsledkem bylo snížení nánosů v arteriích.

Kromě uvedeného účinku výzkumníci zaznamenali několik dalších užitečných efektů:

  • snížení úrovně oxidačního stresu
  • snížení množství proteinu, který slouží jako chemický posel při zánětlivých procesech v arteriích
  • snížení akumulace lipidů v srdečním svalu
  • snížení infiltrace makrofágů v srdečním svalu
  • snížení míry ztlušťování srdečních svalů
  • snížení ECG abnormalit

Jak to všechno dokáže granátové jablko?

Je pozoruhodné, jak extrakt z jednoho běžného a nenápadného ovoce dokáže zvrátit takové množství aspektů onemocnění koronárních artérií.

Odpověď na tuto malou záhadu najdeme v poznání, že naši dávní předkové se vyvinuly v prostředí, kde se vyskytovaly určité plodiny.

Tento proces vzájemné koexistence trval tak dlouhou dobu, že nedostatek některých potravin může přímo vést k selhávání některých orgánů.

Například, Linus Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny zjistil, že nedostatek vitaminu C je primární příčinou kardiovaskulárních onemocnění.

Kdysi totiž měli naši předkové celoroční přístup k čerstvému ​​ovoci a tak se časem stalo, že ztratily schopnost si ho sami vytvářet.

Další zajímavé fakta o vlivu granátového jablka na artérie


Předešlá studie zkoumala vliv extraktů.

Má však stejný vliv i běžná konzumace granátového jablka, případně džusů z něj?

Zdá se, že ano...

Například v roce 2004 byly v žurnálu Clinical Nutrition (Klinická výživa) publikované výsledky 3 leté klinické studie na izraelské populaci.Zjistilo se, že denní konzumace džusu z granátového jablka zvrátila stenózu krční tepny až o 29%.

Pozoruhodným zjištěním také bylo, že v kontrolní skupině se blokace tepen zvýšily o 9%. To znamená, že skutečný účinek džusu z granátového jablka byl ještě vyšší!

Celkové zdravotní přínosy konzumace granátového jablka
Přínosy konzumace granátových jablek jsou poměrně široké. Dokazují to i následující experimentální potvrzeny účinky:

a) Protizánětlivé
Stejně jako u mnoha jiných chronických degenerativních chorobách, i při kardiovaskulárních onemocněních hrají záněty významnou roli.

Tuto najdete 5 různých studií potvrzujících protizánětlivé vlastnosti granátového jablka.

b) Snižování krevního tlaku


Džus z granátového jablka má účinek na utlumování enzymu konvertujícího enzymu a také zvyšuje oxid dusnatý.

Jde o dva poměrně známé způsoby na snižování krevního tlaku.

Kromě toho, granátové jablko obsahuje i mnoho punikalagínu, který snižuje nepříznivé následky tlaku na stěny tepen.

c) Proti infekční

Ukládání nánosů v arteriích je často doprovázeno sekundární bakteriální nebo virální infekcí, včetně hepatitidy C nebo plicních chlamydií.

Granátové jablko má poměrně široké antibakteriální i antivirové účinky.

d) Antioxidační
Jedním ze způsobů, kterými se krevní lipidy stanou příčinou onemocnění, je jejich proces oxidace.

Například špatný LDL cholesterol může být z technické stránky v krvi přítomen, ale být zcela neškodný. To ale platí jen dokud nezačne oxidovat.

Zjistilo se, že granátové jablko snižuje oxidační stres v krvi.

V jedné studii na myších se dokonce ukázalo, že snížení tohoto stresu vedlo k až 44% poklesu velikosti artéroskleróznych jizev.