Proč zařadit červenou řepu do svého jídelníčku?
1. Červená řepa bojuje s oxidativním stresem a poškozeními, které způsobují volné radikály. Za to jsou odpovědné hlavně látky jako betalainů a polyfenoly.
2. Posiluje stěny krevních cév a kapilár, za což vděčí vysokému obsahu vitamínů skupiny B.
3. Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a draslík – chrání srdce, dále hořčík posilující kosti, fosfor a železo – zvyšují produkci energie a nakonec jód, který zajišťuje biosyntézu hormonů štítné žlázy.
4. Vitamíny B12 a kyselina listová podporují tvorbu červených krvinek.
5. Kyselina listová dále regeneruje a omlazuje tělo tím, že stimuluje tvorbu nových buněk.
6. Pigment belatín detoxikuje tělo a odvádí z něj toxické látky.
7. betacyaninů v červené řepě mají silný protirakovinný účinek prostřednictvím utlumování množení rakovinných buněk.
8. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávení a vstřebávání živin.
9. Červená řepa urychluje metabolismus. To je velmi nápomocné hlavně pro lidi snažících se zhubnout, ale i pro sportovce, kteří potřebují hodně dostupné energie.
10. Vstřebávání vitamínu D z jídla je mnohem efektivnější za přítomnosti látek z červené řepy.
11. Červená řepa se ukázala jako účinná potravina pro prevenci demence a ostatních neurogeneratívnych onemocnění.
12. Červená řepa obsahuje více pektinu než jablko či mrkev. Pektin je v těle odpovědný za vázání a odplavování těžkých kovů a radioaktivních látek. Pektin také předchází vzniku jiných onemocnění, zamezuje šíření škodlivých bakterií ve střevech a má také silné protirakovinné účinky, hlavně u leukémie.