Jako umělá sladidla potichu ničí vaše plíce, mozek a ledviny

0
(0)

Dalibor , 19. 02. 2020

Mnozí lidé pravidelně konzumují různé nápoje, minerálky či džusy slazené umělými sladidly. Věří přitom, že tím dělají něco pro svoji váhu a zdraví.

Musíme vás však vyvést z omylu. Umělá sladidla vašemu zdraví nepřidávají, ale ničí ho.


Podle expertů by státní zdravotnické úřady měli před těmito produkty varovat podobně, jako to dělají v případě cigaret, alkoholu či nápojů slazených klasickým cukrem.

 

Suzan E. Swithers, PhD., Profesorka psychologie a neurologie na Purdskej univerzitě, říká, že bychom měli limitovat nejen příjem cukrů, ale rovněž příjem umělých sladidel.

Prostudovala si několik současných studií, které se zabývaly vlivem umělých sladidel na zdraví člověka. Zjistila, že až 30% dospělých a 15% dětí konzumuje výrobky s obsahem aspartamu, sukralózy či sacharinu.

Jak uvádí:

"V dnešní době jsou velké tlaky na řešení problémů s nadváhou a obezitou, ze kterých se stávají chronické onemocnění.

Pro potravinářský průmysl se tak vytváří obrovský prostor pro zisk z prodeje produktů, které obsahují málo kalorií. "

Z tohoto tématu se dokonce stává politická diskuse, protože mnozí politici přicházejí s návrhy zatížit potraviny s vysokým obsahem cukru extra daněmi nebo omezovat jejich dostupnost, například ve školách či nemocnicích.

Hlavní problém umělých sladidel


Problém je, že většina z těchto opatření se netýká umělých sladidel, protože se na ně nahlíží jako na zdravější alternativu cukru. To však není pravda.

Ukazuje se totiž, že umělá sladidla matou přirozenou schopnost těla kontrolovat zpracování kalorií.
Je tomu tak proto, že po jejich konzumaci dochází k oklamání organismu, že zkonzumovalo cukr, přičemž cukr se tam ve skutečnosti nenacházel.

Takové klamání těla zvyšuje až dvojnásobně riziko rozvoje metabolického syndromu.

Co se děje ve vašem těle po konzumaci umělých sladidel
Výzkumy ukázaly, že pravidelná konzumace umělých sladidel vede k následujícím zdravotním problémům:

1. Cukrovka a metabolický syndrom


Žurnál Diabetes Care (Léčba cukrovky) publikoval v roce 2009 Studiu, která ukázala, že konzumace umělých sladidel zvyšuje riziko metobolického syndromu o 36% a diabetu typu 2 až o 67%.

Umělá sladidla narušují spojení mezi trávicím traktem a mozkem, co vykoľaľuje metabolismus.

Experti z Vědeckého institutu ve Weizman v Izraeli zjistili, že tyto nápoje dokáží nepříznivým způsobem změnit vaši střevní mikroflóru.

Krmili myši sladidly s nulovým obsahem kalorií jako jsou sacharin, aspartam a sukralóza. Takto krmené myši si časem vyvinuli intoleranci glukózy.

2. Deprese
Konzumace více než 4 sklenic nápojů s umělými sladidly denně představuje o 30% větší riziko cukrovky.


Na druhé straně, vypití 4 šálků kávy (nepřislazovaný) toto riziko snižuje o 10%.

3. Poškození plic
Umělá sladidla zvyšují riziko astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci.

Podle jedné australské studie, 13% pacientů s astmatem a 16% pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí konzumovali více než 2 sklenice dietních nápojů denně.

4. Poškození ledvin
Experti na Harvardu zkoumali lidí, kteří pili nápoje s umělými sladidly více než 20 let.

Zjistili, že u těchto lidí to vedlo až k 30% snížení funkce jejich ledvin.

 5. Kardiovaskulární onemocnění
Studie provedená na miamské a Kolumbijské univerzitě zahrnovala 2000 dospělých, jejichž zkoumala během 10 ročního období.

Došla k závěru, že ti, kteří konzumovali uvedené nápoje, měli vyšší riziko srdečního infarktu a mozkové příhody. Měli také mnohem vyšší riziko úmrtí na onemocnění srdce.

 

6. Poškození mozku


Aspartam, který je často používaným umělým sladidlem v mnoha nápojích, poškozuje antioxidační obranné mechanismy mozku.

Jeho dlouhodobá konzumace zvyšuje nerovnováhu oxidačních procesů, hlavně prostřednictvím Glutathionový obranného mechanismu.

Navíc, ukázalo se, že aspartam výrazně zvyšuje i riziko vzniku nádorů na mozku.