Jíte stejně jako většina Čechů brambory i několik dnů v týdnu? A víte, že mohou obsahovat nebezpečné toxiny, které jsou škodlivé pro vaše zdraví? Výsledkem konzumace takového jídla mohou být vážná onemocnění, a protože brambory jíme skutečně často, musíte vědět, které z nich mohou negativně ovlivnit vaše zdraví. Kontrolovat byste měli:
- barvu,
- skvrny.
Hlavní známky toho, že byste brambory jíst neměli
Samozřejmě nemluvíme o bramborách obecně, ale jen o některých kusech (případně odrůdách). První a velmi jednoduchou nápovědou je barva slupky. V případě, že je slupka brambory zelená, můžete ji hned vyhodit a nemusíte ji ani škrábat. Udělejte to, i když najdete malou zelenou skvrnu, jinak se budete muset možná vypořádat s problémy s nervovým systémem.
Na pováženou jsou ale také tmavé skvrny, které můžete najít přímo na bramboře. Tmavé fleky jsou signálem toho, že brambory začínají být staré a pomalu se kazí. Zároveň to může být příznakem, že je špatně skladujete. To zejména v případě, že se jedná o suroviny, které doma nemáte dlouho. Ať na nich uvidíte jakékoli známky kažení, pro jistotu byste je neměli vůbec konzumovat.
Ohrozit vás mohou i jiné potraviny
Nejen brambory mohou obsahovat toxiny. Patří mezi ně také vejce. Pokud se po rozbití skořápky vaječný bílek smíchá sám se žloutkem, je to známkou toho, že jsou v něm toxiny. Pozor si musíte dávat také u pečiva. Pokud na chlebu najdete i ty nejmenší stopy plísně, nikdy nejezte ani zbytek chleba, i když na něm plíseň zatím není. Pamatujte, že to může vést k tvorbě rakovinných buněk v lidském těle.
Podivná vůně
Váš nos vám může hodně pomoci. Pokud suché výrobky, jako je popcorn nebo müsli mají jinou vůni, než při otevření, mohou také představovat zdravotní riziko. Nic z toho nejezte a okamžitě je vyhoďte. Nejběžnějším místem, kde najdete zkažené produkty, je domácí spíž. Tam se často skladují expirované potraviny, na které jste zapomněli.