Dokonalé pomazánky za pár korun vhodné jak na chlebíčky, tak i na na jednohubky.

0
(0)

Tomáš , 26. 07. 2021

Letní pomazánky jsou vydatné, chutné i cenově dostupné. Navíc si je můžete udělat z domácích surovin, které si můžete sami vypěstovat na zahradě. Hlavní surovinou mohou být cukety, což platí v případě receptu, který přinášíme. Rychlé občerstvení pro celou rodinu tak může být hotové během chvilky.

Experimentovat můžete s kořením, pomazánka pak chutná pokaždé jinak

Na letní pomazánku plnou cukety budete potřebovat 2 cukety, mrkev, cibuli, svazek zeleniny a dva tvarohy. Jako koření můžete použít sůl, pepř a připravte si také slunečnicový olej, na kterém budete smažit. Cibuli i cuketu nakrájejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte najemno. Cibuli dejte osmažit na zahřátý olej a smažte, dokud nezesklovatí. Poté do ní přidejte mrkev a dobře promíchejte.

Můžete přidat sůl, olej nebo pepř, všechno podle chuti. Nakonec duste tak dlouho, dokud zelenina nebude měkká. Cuketu přidejte až na konec a znovu zamíchejte. Duste další 2-3 minuty společně na pánvi a poté ji přikryjte pokličkou a nechte pod ní asi 10-12 minut. Nezapomeňte směs občas zamíchat. Nakonec ještě dosolte, opepřete a smažte pár minut bez pokličky.

Zeleninu musíte nechat vychladnout a potom šup s ní do mixéru

Ze zeleniny by se mělo odpařit co nejvíce vody. Tu pak odstavte z ohně, nechte hodinu stát, aby vychladla a následně ji nakrájejte najemno. Stejně tak pokrájejte sýr na malé kostičky. V mixéru rozmixujte vychladlou zeleninu, můžete z ní ještě předtím vypustit šťávu, pokud se nevyvařila. Nakonec přidejte tvaroh, bylinky a rozmixujte do hladké konzistence. Mělo by to trvat asi 3-4 minuty.

A teď už zbývá jen ochutnat a případně dochutit. Pomazánku můžete podávat na čerstvé bagetě, kterou můžete trochu osmažit na oleji nebo na obyčejném chlebu. Hodí se také na jednohubky, dozdobit můžete kousky klobásy nebo sýra. Vyrobit si můžete také jiné pomazánky, které se hodí k letnímu grilování jako „zobání“, když se čeká na hlavní jídlo z grilu.