Jak žít bez soli? Co to udělá s tělem a se zdravím?

0
(0)

Tomáš , 08. 12. 2018

Vědci, kteří se zamieravajú na zkoumání lidského těla a faktorů, které ovlivňují naše zdraví jsou nekompromisní. Zdravému člověku denně stačí jen 3 g soli, jinak solení považují za nepotřebné. Stejný názor mají i lékaři, kteří často varují před solením a doporučují přijímat stravu bez této suroviny “nad zlato”. Jaká je však pravda a jak ovlivňuje vyřazení soli z jídelníčku na zdravého člověka? 28-letá žena se tento experiment rozhodla podstoupit.

I když výzva trvala jen 15 dní, tato žena zaznamenala zajímavé změny na vlastním těle. I když se soli nelze vyhnout úplně, protože je obsažena téměř všude, dá se její příjem snížit na absolutní minimum, takže ji přijmeme jen ze stravy, která jí má nízký obsah.

Náš “pokusný králík” má 28 let, nejí rychlé občerstvení, je nemocná asi dva krát do roka, stravuje se normálně, pije asi litr a půl vody denně, jednou týdně se věnuje sportu nebo fyzické aktivitě, obvykle má dostatek spánku a obecně se považuje za zdravého jedince, který je však občas pracovní neschopnosti kvůli nemoci.

Co jíst?

Úplně na začátku bylo potřeba zredukovat věci, které se nacházely v chladničce. Jako první byly vyřazeny zavařené okurky, salámy a masné výrobky, paštiky, sýry, olivy, domácí sádlo, majonéza, kečup, hořčice, zavařeniny a suroviny v plechovkách. I když to v chladničce způsobilo průvan, od teď je v ní místo na ovoce, zeleninu, mléko, mléčné výrobky, tvaroh, vejce nebo smetanu.

Způsob přípravy jídel je také omezený, protože si musíte zvyknout na to, že těstoviny vaříte v neosolené vodě, musíte vyřadit předpřipravené směsi koření nebo dresinky. Zdá se, že zelenou by nyní měly dostat všechny sladkosti. Smiřte se však s tím, že většina sušenek má náplně obsahující dost soli. Nežádoucí jsou také sušenky, výrobky obsahující arašídy nebo sladké pomazánky.

Vhodná je tedy konzumace čerstvého neboť sušeného ovoce, ořechů, mléčných výrobků, těstovin, brambor, zeleniny, vajec a masa. Jídlo můžete dochutit česnekem, kořením, bylinkami, citrónovou šťávou či mletou hořčicí smíchanou s vodou.

Změna chutí

Většinu dní bylo hlavní složkou experimentální stravy kuřecí maso s pohankou či bramborovou kaší. Mladá žena, která se odhodlala pro tento “výzkum” si však na chuť bez soli při takovémto druhu jídel nezvykla ani v 15. den. Kladně však hodnotí zlepšení chuti ovoce a zeleniny. Okurky bez soli se najednou zdají voňavější, šťavnatější a jakési máslové – přesně takové, jako v dětství. Rajčata chutnají lépe díky sladké chuti a pozitivní hodnocení dostal i tvaroh nebo smetana s bylinkami.

Tlak

Během trvání testu se při měření tlaku každý den nezjistili žádné změny. I když se nedoporučuje solit lidem s vyšším tlakem, protože sůl ještě více zvyšuje tlak, v tomto pokusu se tato teorie nepotvrdila.

Kardiovaskulární systém

Dieta bez soli by měla způsobit pozitivní změnu v našem kardiovaskulárním systému. Nižší obsah soli v potravě snižuje riziko srdečních onemocnění nebo mozkové příhody. Před zahájením diety bez soli hlavní aktérka pokusu udělala pár záznamů o její srdeční frekvenci v klidu a následně zvýšené frekvenci po 30. dřepech. Po ukončení 15-denní diety se srdeční frekvence nezvýšila po fyzické aktivitě až tak moc, jako v období před zahájením diety, ale výsledky nebyly nějak výrazně odlišné a jedná o minimální odchylky.

Váha

Přijímáním potravy s minimálním možným obsahem soli bylo přece prospěšné. Po prvním týdnu byl zaznamenán úbytek 1,5 kg a v druhý týden byla žena o další kilo a půl lehčí. Celkově tak ztratila 3 kg za 15 dní, což je velmi příjemná skutečnost.

Bolest hlavy

28-letá žena se před zahájením testu setkávala s poměrně častou bolestí hlavy v dobách, kdy zažívala stres nebo byla příliš dlouho na slunci. I během testu se přihodilo pár událostí, kdy zažila vysokou míru stresu a cíleně se vydala na delší procházky na slunci. Bolest hlavy sice extrémně neutichla, ale byla spíše tlumená, ne pichlavá a probíhala v celé oblasti hlavy. Před dietou bez soli šlo o bolest na specifických místech.

Otok obličeje

Snad nejlepší výsledky kromě zhubnutí byly zaznamenány v rámci vzezření obličeje a stavu pokožky. Pokožka byla více odpočatá a kruhy pod očima zmizely! Ztratili se i obvyklé váčky pod očima a i po probuzení nebyla tvář tak oteklá. Žena přiznává, že vypadá odpočatě a vyspalý iv případě, že nestihla ideálních 8 hodin spánku a mohla si dovolit jen 5-hodinový spánek.

Rádi byste vyzkoušeli podobný experiment i vy?

Podle slov hlavní aktérky ji nepotěšily jen pozitivní výsledky zejména co se týče váhy a změně tváře. Radost má i ze své pevné vůle, odhodlání a zjištění, že je schopná se na dva týdny vzdát svých oblíbených jídel. Příjemná očista, která přinesla ovoce.