Jednoduchý trik, který vám poradí, jak mít každou rok sladké mrkve a červené řepy.

0
(0)

Jan , 17. 06. 2021

Pěstujete řepu a mrkev, ale nedaří se vám dosáhnout bohaté a sladké chuti? Nebo se právě z tohoto důvodu jejich pěstování obáváte? Není třeba, s těmito tipy zvládne jejich pěstování i úplný začátečník. Mrkev i řepa se dají využít v kuchyni na stovky způsobů, navíc jsou velmi zdravé, proto se jejich pěstování nebojte. V první řadě myslete na to, že aplikace organických hnojiv jejich růstu příliš nesvědčí. Pokud do půdy přidáte hnůj, bude mít zelenina nepříjemnou pachuť a prazvláštní tvary i barvy.

Vyhovuje jim slunné stanoviště

Řepu i mrkev pěstujte ideálně na otevřeném prostranství a na dostatečně slunném stanovišti. Skvělou volbou bude místo, kde předtím rostly okurky, hrášek, cibule nebo rané brambory. Před výsadbou nezapomeňte použít hnojivo. Půda by měla mít neutrální pH a na podzim je ideální smíchat v oblasti vrchní vrstvu zeminy s vápnem.

V červnu až srpnu zeleninu pravidelně hnojte dusičnanem amonným. Přidejte asi 40 g hnojiva do konvice s vodou a pořádně promíchejte, pak zeleninu bohatě zalijte. Po hnojení je nutné mrkev i řepu ještě zalít obyčejnou vodou. V srpnu do vody nebo do hnojiva přidávejte ještě lžičku manganu a bóru. Opět po každém hnojení rostliny prolijte klasickou vodou.

Hnojte popelem nebo solí

Spoustu důležitých živin obsahuje i popel, kterým můžete zeminu v oblasti pěstování poprášit. Stačí sto gramů na jeden metr čtverečný a lehce ho společně s vodou zapracovat do půdy. Řepu v době růstu třikrát přihnojte kuchyňskou solí. Použijte jednu polévkovou lžíci soli na deset litrů vody, řepa pak bude sladší.

Mrkvi zase prospěje kyselina boritá. Na jeden litr horké vody použijte jednu čajovou lžičku kyseliny, důkladně rozmíchejte a nechte vychladnout. Opatrně roztok přelijte do nádoby a mrkev s ním zalijte, případně postříkejte rozprašovačem. Pokud si všimnete, že má mrkev příliš hořkou chuť, zapravte mezi řádky tabák. Bude sladší a chuťově příjemnější.