Jak využít co nejlépe sádlo

0
(0)

Dalibor , 03. 10. 2022

Dříve všichni jedli sádlo a byli zdraví. Naše babičky znají tajemství sádla a je škoda, že mnozí z nás je neznají. Domácí sádlo je skvělý vesnický výrobek, který je nízkokalorický a má mnoho zdraví prospěšných účinků. Bohužel se mu většina lidí vyhýbá, protože se domnívají, že sádlo je nezdravé a způsobuje obezitu. To však není vůbec pravda.

Dokonalá pomůcka pro vaření

Díky své neutrální vůni a chuti je vynikající kuchyňskou ingrediencí. Naši předkové však používali sádlo na desítky způsobů. Jeho vlastnosti se využívaly k léčbě nemocí. Měl pozitivní vliv na problémy od alkoholismu až po vypadávání vlasů. Samozřejmě si ho můžete koupit v obchodě, ale domácí je mnohem lepší.

Domácí sádlo můžete vyrobit z odřezků sádla. Vše namočte na 12 hodin a pravidelně měňte vodu. Pak vše nakrájejte na malé kousky a rozpusťte na mírném ohni. Voda se odpaří a zůstane čisté sádlo. Nakonec z vepřového sádla odstraníte tuk a získáte průsvitné sádlo, které stačí dát do sklenic a uložit na tmavém a chladném místě.

Jak lze sádlo použít v domácnosti?

Vepřové sádlo se v domácnosti nejčastěji používá k přípravě masa a zeleniny. Můžete ho však použít i na mouku a dezerty. Můžete ji také použít jako svačinu na slaném chlebu. V první řadě je však třeba se seznámit se zdravotními přínosy sádla. A je jich docela dost. Obsahuje vitamin B4, vitamin E, selen a vitamin D, tedy všechny vitaminy a minerály, které potřebujete pro dobré zdraví.

Sádlo se odjakživa používalo při bolestech kloubů, ekzémech, nachlazení a dalších onemocněních. Pro kosmetické účely ji lze použít k čištění obličeje, odstranění zánětů a posílení vlasů. Pomáhá však také odstranit jizvy po operaci. A můžete se také zbavit suché pokožky. Stačí tuk vetřít do pokožky a rozetřít ho jemnými tahy.

Zdroj: prosvet.cz , ohlyad-dnya.net.ua