Jak správně rozmrazovat maso? 7 chyb a jejich zdravotní rizika

0
(0)

Bláha Tomáš , 28. 11. 2018

Znáte to, ne vždy máme možnost připravit si na oběd čerstvé maso. Obvykle ho necháme v mrazničce, aby se nezkazily nebo si pořídíme mražený výrobek přímo z nejbližšího obchodu. Pak začíná nekonečný proces rozmrazování. Využijte proto následující triky, které vám pomohou maso rychle odmrazit. Možná zjistíte, že jste při tom dělali několik chyb, které mohly ohrozit dokonce i vaše zdraví.

Toto jsou nejčastější omyly při rozmrazování masa

Rozmrazování teplem

Nevkladajte zmrazené maso do horké nebo dokonce teplé vody. Koneckonců, vytvoříte tím ideální prostředí pro vznik škodlivých a hnilobných bakterií. Po takovém rozmrazování masa se můžete snadno ocitnout na nemocničním lůžku. Možná vás překvapí, ale maso se správně rozmrazí, pokud jej vložíte do studené vody, jejíž teplota je téměř 0 stupňů. Bude to rychlé a bezpečné.

Rozmrazování v ledničce

Někteří lidé považují za chytrý krok, pokud své zmrazené maso nechají odmrazovat na horní poličce chladničky. Z jisté části mají pravdu. V chladničce je skutečně možné odmrazit maso, ale jen na nejnižší poličce nebo ve spodní zásuvce. V opačném případě bude z horní poličky kapat krev a tekutina i na další výrobky, čímž se vytvoří vhodné prostředí pro šíření bakterií a plísní.

Rozmrazování mezi jinými produktami

Nedávajte zmrazené maso mezi zeleninu (dokonce ani mraženou), koření či jiné potraviny. Jak jste si již asi všimli, tato kombinace přispívá k množení škodlivých organismů. Kromě toho by se neměly rozmrazovat dva druhy masa v jedné misce. Před umístěním masa do jedné nádoby spolu s jinými výrobky se raději ujistěte, že je zcela rozmražené.

Mytí masa

Neumývajte maso, pokud není zcela rozmražené. V opačném případě se různé druhy bakterií usadí nejen ve vašem umyvadle, ale i na vašich rukou. Maso proto myjte až poté, co nabude svůj přirozený stav.

Opakované rozmrazování

Zapamatujte si: maso lze zamrazit pouze jednou. Pokud jste rozmrazily maso na přípravu jídla a zjistíte, že nebudete potřebovat celý kus, nevkládejte ho už zpět do mrazničky. Buď si z něj připravte ještě něco jiného, ​​nebo jej vložte do chladničky a použijte hned na následujícím dni. Opětovné zmrazování a rozmrazování zbavuje masa mnoha chuťových vlastností a výsledný pokrm vám nemusí vyjít tak, jak jste očekávali. Kromě toho se na něm začne hromadit mnoho různých parazitů. Pokud se už přece jen u masa vyskytlo opakované zmrazení, postupujte při jeho přípravě velmi opatrně. Nejlepší bude, když ho nejprve uvaříte a pak začnete s jeho obvyklou přípravou.

Rozmrazování pomocí fénu

Možná to zní jako vtip, ale v mnoha domácnostech se to takto dělá, zejména u začátečníků ve světě kulinářské. Zmrazené maso by se ale v žádném případě nemělo rozmrazovat teplým vzduchem. Nedoporučuje se ani mikrovlnná trouba. Ačkoliv se bude na první pohled zdát, že maso je rozmrazené, věřte, že jeho vnitřek bude stále jako led. Škodlivé organismy si v takových podmínkách přijdou na své.

Příprava mraženého masa

Myslíte si, že zmrazené maso nakrájené na tenké plátky lze vysmahnout na pánvi? Ano, možná to jde, ale nestojí to za to. Maso sice může být osmažené z vnější strany, ale ručíme vám za to, že zevnitř bude tvrdé. Navíc vám začne na pánvi prskat, protože ledová voda přichází do kontaktu s horkým olejem.

Nezapomeňte si umýt ruce ani po tom, co v nich budete držet zmrazené maso. Samozřejmě, bakterie jsou všude kolem nás, ale určitě by vás překvapilo, kolik jich je na vašem mase. Nevíte, kde bylo dříve skladováno, ani to, jaké zdravé bylo zvíře, ze kterého maso pochází. Proto je nutné, abyste se důkladně zabývali nejen jeho přípravou, ale také skladováním a rozmrazováním.

👍 Tento návod je užitečný