Doposud jste strouhali sýr špatně. Podívejte se, jak se to dělá správně, toto je efektivní metoda.

0
(0)

Dalibor , 19. 01. 2021

Zatímco ořechy, semínka nebo třeba ovoce můžeme pohodlně rozmixovat v mixéru, pokud potřebujeme například sýr na pomazánku nebo na posyp jídla, musíme si vzít na pomoc struhadlo. Krájení je totiž moc zdlouhavé a málokdy se nám podaří nakrájet sýr na stejně tenké proužky. Už předpřipravený nastrouhaný sýr se z ekonomických i chuťových důvodů nedoporučuje kupovat. Se struhadlem ale bývá ta potíž, že se na něj sýr lepí, trhá se a zůstává na jeho vnitřní straně. Problém vyřeší jedna z těchto dvou věcí:

  • Slunečnicový olej
  • Olivový olej

Potřete břity olejem

Pomocí peroutky nebo silikonové mašlovačky či štětce struhadlo před použitím potřete olejem. Namaže jak vnitřní, tak vnější stranu. Pak už můžete pohodlně strouhat. Olejový film zachová celistvost sýrových proužků, takže se nebudou trhat. Strouhání vám půjde rychleji a navíc se sýr nebude lepit. Pokud sýr používáte na posyp, bude mít výsledný pokrm daleko estetičtější a chutnější vzhled. Další výhodou je, že struhadlo se pak daleko lépe čistí.

Na brambory i zeleninu

I když tento trik funguje do jistě míry i se smetanovými sýry, je vždy lepší zvolit tvrdší sýr typu Eidam, Ementál, Parmezán nebo Gouda. Oblíbená je i Mozzarella, která pokrmům rovněž dodá zajímavou chuť. Také je potřeba mít kvalitní nerezové struhadlo s ostrými břity, které následně natřeme kuchyňským olejem. Tato vychytávka skvěle funguje i při strouhání vařených brambor, vařené zeleniny či dalších pokrmů, které se na struhadlo nepříjemně přilepují.

Výhoda domácího strouhaného sýra je především v jeho ceně. I když v obchodech můžeme koupit už připravený nastrouhaný sýr, je o něco dražší, než když si koupíme ten vcelku. Při průmyslovém strouhání navíc může dojít ke kontaminaci sýra a ten pak obsahuje vyšší hodnotu kvasinek, které se pak výrazně negativně projevuje na chuti. Nejbezpečnější je koupit sýr vcelku a zpracovat ho doma dle potřeby a dle libosti.