Jak skladovat jablka, aby vydržela do podzimu do jara? Poradíme vám jak na to!

0
(0)

Dalibor , 02. 06. 2021

Některé odrůdy se mohou sklízet už v létě, některé už možná máte zpracované na kompoty nebo džemy. Jiné odrůdy se dají skladovat přes zimu tak, aby byly k dispozici až na jaře. Platí to hlavně pro zimní odrůdy, které potřebuje jinou péči než jablka, která sklízíme na podzim. Pokud ale víte, jak na to, můžete jablka využít ještě dlouho po sklizni.

Dejte pozor na přehnojení dusíkatými hnojivy

Stromy si můžete na sklizeň připravit. Dejte pozor na přehnojení dusíkatými hnojivy, protože se nahromadí dusičnany a můžete sklidit o mnoho méně jablíček. A kdy jablka sklízet? Samozřejmě záleží na odrůdě. Letní odrůdy, které jsou vhodné k okamžité konzumaci nebo krátkodobému skladování, můžete trhat hned, co uzrají. Dozrávají 2-3 dny a lépe se jim povede na jižní straně stromu.

Záviset bude také na jejich odolnosti vůči chorobám, které se mohou objevit při skladování. Napadnout je může bobtnání nebo hniloba. Jestli je sklidíte předčasně, je možné, že nevydrží tak dlouho, jako kdybyste se sklizní počkali. Některé plody tak mohou dříve uvadnout nebo zhnědnout a bude použitelné maximálně do koláče nebo jako součást krmení pro hospodářská zvířata.

Plody mnoha odrůd se drží na stromech ještě dlouho po uzrání

Jak víme, když jablka uzrají, sama odpadnou. Není tomu tak u všech odrůd. Některá se zralostí zvětšují, mění se jejich barva i chuť, ale co se týče skladování, jde to hůře. Pokud má jablko danou hmotnost a velikost, správnou barvu a víte, že se může sklízet, klidně můžete začít o něco dříve, než je standardní. V jiných situacích ale raději počkejte, protože jablka by mohla zůstat kyselá i při správném skladování. A s jejich chutí už poté nic neuděláte.

Jestli jablka sklidíte ve stavu úplné odnímatelné zralosti, rychle dozrají, ztratí chuť a bude u nich větší riziko nakažení chorobami. Věděli jste, že jablka můžete posbírat i špatným způsobem? Dávejte pozor, aby se plody nijak během trhání nepoškodily. Do košíků nebo kbelíků je ukládejte s pečlivostí, aby jablka nebyla potlučená. Pokud sklízíte za deštivého počasí, je nutné nechat je uschnout a ochladit.

Zmrzlá jablka raději neskladujte

U zamrzlých jablek může nastat problém, ale můžete je uskladnit na krátkou dobu, pokud to bude nutné. Je dobré jablka sledovat, jestli se nemění jejich tvar nebo barva nebo dokonce jestli nehnijí. Ke sběru jablek používejte proutěné košíky nebo kbelíky, které máte olemované pytlovinou. Jablka skladujte maximálně po 18 až 25 kilogramech. Žebřík by měl být pohodlný a hlavně stabilní, a používejte na trhání rukavice, abyste zabránili nejen zašpinění, ale aby se z vašich rukou do jablek nedostaly bakterie a naopak.

Existuje dokonce správná technika trhání jablek. Ovoce si vezmete do ruky tak, aby ukazovák byl na stopce, poté se s plodem otočí do strany, a nakonec se jablko snadno oddělí – pokud je opravdu zralé. Jablka sbírejte nejdříve ze spodní části stromy a přesouvejte se směrem nahoru. Snížíte tak počet jablek, které se poškodí. Jablka následně vytřiďte podle velikosti a kvality.

Skladujte pouze zdravé ovoce, vyhoďte kousky poškozené chorobou nebo plísní

Jablka byste měli pečlivě prohlédnout, protože stačí jediný špatný kousek a plíseň nebo jiné choroby napadnou ostatní plody a budete mít zkaženou celou úrodu, kterou jste tak poctivě sklidili. Kalibrace ovoce se provádí ručně a dělí se na skupiny – velká, střední a malá. Velké plody se budou skladovat hůře než menší. Čím je kousek ovoce větší, tím dříve dozraje, více dýchá a také více ovlivňuje ovoce kolem sebe.

Jablka mějte ve speciálním skladu nebo ve sklepě. Dejte pozor, aby se do místnosti nedostali škůdci, jako jsou krysy. Mohly by zničit celou úrodu. Ve sklepě je nutné mít ideální podmínky pro skladování ovoce. Uložte jablka do dřevěných beden nebo košů. Dejte je maximálně do dvou vrstev na sebe, aby se neobouchala.