Podomácku vypěstovaný kvalitní česnek není žádná věda, stačí vám vědět tyto rady!

0
(0)

Dalibor , 02. 06. 2021

Při pěstování každého druhu ovoce nebo zeleniny je nutné dbát na správnou péči. Je velmi nutné půdu nejen odplevelit, ale také provzdušňovat. Během suchých dní musíte půdu hodně zavlažovat, aby měly rostliny dostatek vody. Nejde jen o vodu samotnou, ale také o přísun živin.

Česnek hnojte při západu slunce a během jeho růstu

Jak si vypěstovat pravý, silný česnek, který využijete nejen v kuchyni, ale také na čištění nebo výrobu repelentů nebo jiných přípravků? Nejjednodušší je česnek si zasadit a poté jen sledovat jeho růst. Když uvidíte první listy, dejte rostlině hnojivo, které bude obsahovat dusík. V deseti litrech vody rozpusťte lžíci močoviny a aplikujte na řádky česneku.

Pokud chcete zabránit žloutnutí listů česneku, můžete si vyrobit postřik. Na deset litrů vody dejte lžíci alkoholu a 200 ml mléka. Všechno dobře smíchejte, nalijte do rozprašovače a postříkejte roztokem všechny listy. Až budou listy vysoké 10-15 centimetrů, cibulku česneku posypte popelem ze dřeva. Popel můžete použít, i když se objeví palice. Jinak půdu u česneku nemusíte kypřit ani hnojit.

Je nutné česnek posbírat ještě před tím, než se přesuší

Správný čas na sběr česneku poznáte podle jeho hlaviček. Když se dříve stočené začnou narovnávat, můžete česnek posbírat. Nenechte ho rozpadnout se ani přesušit. Pokud se tak stane, je možné, že ho napadnou choroby. Česnek si můžete usušit a poté nadrtit jako sušené koření, které se bude hodit například do polévky nebo do omáček.

Česneku se bude dobře dařit na místech, kam dlouho svítí slunce. Česnek můžete nechat 2-3 na řádku proschnout, nakonec naložit do bedýnek a nechat doschnout uvnitř v místnosti. Skladovat ho můžete klidně i několik měsíců, ale potřebuje temné a chladné místo. Hodí se téměř do každého jídla, vyzkoušejte ho v pomazánkách, salátech nebo jako skvělou omáčku ke grilovanému masu.