Jak si efektivně vyčistit tlusté střevo s pouze 2 ingrediencemi

0
(0)

Dalibor , 18. 02. 2020

Určitě jste to už slyšeli. Říká se, že imunita sídlí ve střevech. A je tomu skutečně tak. Zdravé střeva přispívají k imunitě až 80 procenty.

Tam by proto měla směřovat každá prvotní snaha o zlepšení vašeho zdravotního stavu.

 

Hlavním cílem pročišťování je eliminace toxinů, které se v tlustém střevě za jistý čas nasbírali a následné zlepšení plnění svých funkcí.

 

Čisté tlusté střevo vám pomůže v těchto oblastech:

  • zbavit se nadváhy
  • zlepšit činnost střev
  • zlepšit celkový zdravotní stav
  • zmírnit zácpy či průjmy
  • podpořit funkce imunitního systému
  • zvýšit celkovou energii
  • odstranit problémy s pokožkou, vlasy a nehty
  • zmírnit cukrovku či artritidu

V tomto článku vám chceme představit jednoduchý způsob, jakým můžete pravidelně pročišťovat své tlusté střevo.

Budete potřebovat jen dvě ingredience:

  • kefír
  • lněná semínka

Jaké zdraví prospěšné účinky přináší kefír?


Kefír je kvašený nápoj, který se nejčastěji vyrábí z mléka a probiotických bakteriálních kultur. Je kompletním zdrojem proteinů s množstvím esenciálních aminokyselin, minerálů a důležitých vitamínů skupiny B.

 

Probiotické organismy dokáží očistit střeva, vyrovnat střevní flóru a zničit patogeny jako E-coli a parazity.

 

Kefír také pomáhá obnovovat funkci trávicího systému, léčit zánětlivé střevní onemocnění a zajišťuje opětovné "nastartování" poškozeného imunitního systému.

Když kupujete kefír, zvolte raději čistý certifikovaný bio (organický) výrobek. Pokud takový neseženete, vystačíte si is obyčejným.

Proč je kefír lepší než jogurt?


Přátelské bakterie (tedy probiotika) v jogurtu procházejí našim trávicím traktem a dodávají potravu dalším přátelským bakteriím ve střevech.

Bakterie v kefíru dokážou snadněji kolonizovat střevní trakt.

Zároveň z něj vytlačují pryč všechny patogeny tím, že si přes něj razí cestu. V podstatě přežívají v tlustém střevě a vytvářejí tam kolonie přátelských bakterií, které zlepšují funkce trávicího traktu.

Jogurt a kefír obsahují různé typy bakterií, které mají i různé úkoly.

V kefíru se nachází mnohem více kmenů těch bakterií (a stejně i kvasinek), které jsou pro naše zdraví prospěšnější.

Pomáhají také s trávením a pročišťováním tlustého střeva, čímž přidávají kefíru vyšší nutriční hodnotu než má jogurt.

Je kefír vhodný i pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy?
Přátelské bakterie a kvasinky v kefírové kultuře během jeho výroby zkonzumují většinu mléčné laktózy.

Mnoho lidí trpících na intoleranci laktózy pijí kefír hned ráno ještě před snídaní. V tento čas jednodušší zvládají jeho strávení.

Existují však i kefíry, které nejsou dělány na mléčné bázi.

Vyrobit se dá iz kvašeného ovocného džusu, kokosové vody či mléka, rýžového mléka, mandlového mléka a jiných potravin.

Účinky lněných semínek


Přidání lněných semínek do stravy je výborným způsobem na pročišťování tlustého střeva.

Lněná semínka absorbují vodu. Jejich následným posouváním se v tlustém střevě pomáhají přechodu stolice a zároveň zbavují tělo toxinů.


Jsou bohaté na ALA, jednu z omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a dokáží zmírnit syndrom dráždivého tračníku (Crohnovy choroba a Ulcerózní kolitida).

Když jsou lněná semínka konzumovány celé, s největší pravděpodobností projdou vašim střevním traktem nestrávené.

Proto je dobré koupit si celé semínka před konzumací jejich umlít v mlýnku na mák. Nemelte je ale najednou příliš, protože dost rychle ztrácejí svůj účinek.

Semínka užívejte vždy čerstvě namletý (mleté ​​během posledních 24 hodin) a uskladňujte jejich v chladničce.

Lněná semínka versus lněný olej


Pro čištění tlustého střeva jsou výhodnější semínka jako olej.

Lněný olej sice obsahuje větší množství omega-3 mastných kyselin jako semínka (na jednotku váhy), avšak semínka nabízejí vyšší nutriční hodnotu. Mají také méně kalorií a více vlákniny.

Každá porce (2 polévkové lžíce) lněných semínek má 75 kalorií, zatímco stejná porce lněného oleje obsahuje až 240 kalorií.

V jedné porci lněných semínek je 3,8 gramů vlákniny, dokud lněný olej neobsahuje žádnou.

To, že lněná semínka jsou zdrojem esenciálních minerálů jako jsou hořčík a měď, jim dává další bod navrch před lněným olejem.

 

Použití lněného oleje je zase výhodnější při léčbě rakoviny podle metody Dr. Johanny Budwigovej.

Jak využívat tyto ingredience na pročištění tlustého střeva


Pokud jste v konzumaci fermentovaných potravin začátečník, ideální bude začít v malých množstvích, aby si vaše tělo a trávení na ně zvykli.

Příjem těchto potravin budete postupně rozumným přidáváním zvyšovat.

Doporučuje se také dát si každý týden na pár dní pauzu, a fermentované potraviny vynechat, aby mělo tělo možnost pracovat a budovat si imunitu i samo.

Začněte tím, že si smícháte 1 polévkovou lžíci mletých lněných semínek s třetinou poháru kefíru ještě před snídaní. Stejně postupujte i večer před spaním (někomu možná pomůže zkusit kefír nejprve spolu s jídlem, například se snídaní).

Dbejte také na to, abyste vypili alespoň 8 sklenic čisté nebublinkovej vody denně.

Dělejte tak zhruba týden a pak dopřejte svému tělu pár dní volno. Můžete tak činit buď jen z času na čas na pročištění nebo klidně i pravidelně pro udržení se dobrého zdraví.