Jak připravit palačinky, aby se neroztrhaly, a zároveň nebyly gumové?

0
(0)

Dalibor , 06. 05. 2021

Každý z nás někdy dělal palačinky, ale většinou se nám ta první nepovede. Čím to je? Každý má svůj vlastní recept, který si vylepšil k obrazu svému, i tak se ale může stát, že se palačinky nepovedou, jsou gumové nebo se roztrhají. Díky jednoduchému triku můžete obojímu snadno zabránit.

Na správné těsto potřebujete správný poměr surovin

Na palačinky, které budou nejen chutnat, ale také skvěle vypadat, budete potřebovat:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 4 vejce
  • Špetku prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 3,5 dl vody
  • 4 dl syceného pomerančového nápoje, nealkoholického

Nejdříve smíchejte dohromady cukr, vejce a vodu a vytvořte dokonalé hladké těsto. Poté po troškách přidávejte mouku a nezapomeňte na prášek do pečiva. Pomalu promíchejte a po malých troškách přidejte také pomerančový sycený nápoj. Mnoho lidí dělá palačinky velmi tenké, aby se daly snadno zarolovat. Jsou tak tenké i křehké, ale když do nich přidáte pomerančový nápoj, budou krásné lehké a rozhodně se nestane, že budou gumové a nebudou dětem chutnat.

Palačinky si můžete usmažit na sladký i slaný způsob

Při smažení palačinek velmi záleží na tom, jestli máte kvalitní pánev. Na tu totiž nebudete potřebovat olej nebo jiný tuk a palačinky snadno usmažíte na sucho. Tím budou palačinky zdravější, a pokud k nim přidáte i slané suroviny, můžete vytvořit plnohodnotné jídlo, které si dopřejete bez výčitek.

Pánev vždy dobře zahřejte, protože i to může mít velký vliv na to, jestli se vám povede už první palačinka. Pokud se nechce od pánve oddělit, použijte více tuku. Problém ale může být v samotném těstě nebo ve špatně zahřáté pánvi. Do každého těsta musí patřit špetka soli. Pokud chcete mít palačinky velmi tenké, použijte dostatek mléka. Díky mouce naopak těsto drží pohromadě, vždy používejte mouku hladkou, protože z polohrubé je nebudete mít tenké.