VIDEORECEPT: na kuřecí vývar, který dělávala babička mojí maminky. Tento recept se u nás traduje už léta.

0
(0)

Dalibor , 13. 04. 2021

Ruská zelná polévka s kuřecími stehny, bramborami a čerstvým zelní. Je to pravá ruská polévka, která se původně dělá z hovězího masa, ale na přípravu hovězího vývaru není vždy tolik času, kolik by bylo potřeba. Přijde vhod kuřecí maso, které se vaří rychleji.

Zelná polévka bude díky kuřecímu jemná, ale neméně chutná než s hovězím masem

Kuřecí vývar je známý svými léčivými vlastnostmi, takže s ním rozhodně neuděláte chybu. Polévka je aromatická, ale výborná. Navíc pomůže při nachlazení. Na tuto polévku si připravte:

  • Kuřecí stehna
  • 2 brambory
  • Čerstvé zelí
  • 300 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 hráškový lusk
  • Pepř
  • Zakysanou smetanu

Na toto množství připravíte šest porcí kuřecí polévku. Nejdříve zalijte kuřecí stehna vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, dochuťte solí a vařte do měkka, což bude trvat asi půl hodiny. Poté maso vyndejte z vývaru, oddělte ho od kůže a kostí. Oloupané a nakrájené brambory na kostičky a přidejte do vývaru. Vařte asi 15 minut, do změknutí.

Hotovou polévku můžete posypat nasekanými bylinkami

Zelí nakrájejte, stejně tak i rajče a hrášek, vařte společně asi 10-15 minut. Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Papriku nakrájejte na tenké plátky. Na velké pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou zeleninu a duste do měkka. Dušenou zeleninu a kousky kuřete přidejte do vývaru. Osolte, opepřete a vařte 10 minut.

Přidejte bobkový list a pepř až pět minut před koncem vaření. Nalijte zelnou polévku do talířů, do každého talíře vložte kousek kuřete a podávejte s chlebem a zakysanou smetanou. Pokud máte možnost, přidejte nasekané bylinky a můžete podávat také s česnekem. Poté můžete vyzkoušet také variantu s hovězím masem, pokud připravíte silný vývar, rozhodně neprohloupíte a možná si na ní více pochutnáte. Podávejte také jako samostatný chod, protože je polévka hodně sytá. Samotný vývar si můžete zamrazit a použít ho při dalším vývaru.